Green Deal jde stranou. Evropa začala řešit vážnější problém, lídři mají strach

Pryč jsou dny, kdy pro Evropskou unii byl prioritou Green Deal nebo konkurenceschopnost, upozornil magazín Politico. Tomu přední evropští představitelé popsali, že hlavní agendou je letos příprava na ozbrojený konflikt.

Připravují proto zásadní politické změny. Ty mají Evropu transformovat a začít přípravy na válku, jaké kontinent nezažil už několik generací.

"Finanční kondice některých evropských zemí je katastrofální a Evropská unie je v nebezpečí," zdůraznil politický ekonom Francesco Nicoli. "Potřebujeme s tím něco udělat, nebo riskujeme větší válku přímo v Evropské unii. Jen společné řešení dokáže doopravdy nabídnout odpověď," míní.

Obavy z Ruska, Číny i Íránu

Rusko totiž začíná hlásit na Ukrajině první úspěchy. Zahraniční rozvědky navíc varují, že by se v případě, že se mu podaří válku vyhrát, mohl soustředit na konflikt se státy na východním křídle Severoatlantické aliance.

[chooze:article;value:541908]

K tomu navíc evropské lídry děsí, že by se válka Izraele s Hamásem rozšířila na větší konflikt na Blízkém východě, do kterého se zapojí i Írán, a to dokonce možná i s vlastními jadernými zbraněmi. Může se také stát, že Čína zaútočí na Tchaj-wan. To vše dohromady budí obavy z další světové války.

Společné financování obrany

Obrana by se tak podle osmi nejmenovaných evropských představitelů mohla stát celoevropským tématem. Země EU by ji mohly financovat společně. Využít by mohly 800 miliard eur (asi dva biliony korun), které se nepoužily, z postpandemického fondu na obnovu. 

Radikálnější by bylo využití Fondu soudržnosti. Z toho se většinou financují například železnice nebo energetické sítě. Právně by tak poslání těchto peněz na obranu bylo složitější.

[chooze:article;value:541881]

Do obrany by také na trzích mohly investovat například penzijní fondy. Posledním z možných kroků je dát Evropské investiční bance možnost se zapojit do financování obrany.

Jaderné zbraně, nový komisař a evropská armáda

Spíše než přímo armády by se peníze měly podle předsedy Evropské lidové strany, která má v Evropském parlamentu největší frakci, Manfreda Webera investovat do technologií. Uvažovat by se podle něj mělo také o odstrašení jadernými zbraněmi, tedy doktríny, podle které nepřítel nepoužije jaderné zbraně, pokud mu bude následně hrozit absolutní zničení.

[chooze:article;value:541837]

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová slíbila, že pokud bude ve funkci pokračovat, vznikne pozice komisaře pro obranu, informovala agentura Reuters.

Dlouhodobě se spekuluje o vzniku společné evropské armády. Ta má podporu i u některých českých politiků. "Evropa potřebuje vlastní armádu. Na ochranu Donalda Trumpa se spoléhat nedá," reagoval například na sociální síti X europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) na nedávné vyjádření bývalého amerického prezidenta. Ten prohlásil, že by nebránil země NATO, které nedávají dost na obranu.

Rusko opět ostřelovalo Kyjev. Je to o tom, kdo déle vydrží, říká analytik (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.