Gruntorád ukončil hladovku. Vláda už se formálně nehlásí k odkazu Charty 77

Chartista Jiří Gruntorád svým protestem a hladovkou před Strakovou akademií požadoval odvolání ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a kritizoval současné poměry, kdy mají bývalí disidenti mnohdy násobně nižší penzi než jejich někdejší utlačovatelé z řad bývalých členů StB a KSČ. "Jde o morální integritu celé vlády," odůvodnil svůj radikální krok. 

Gruntorád ve středu uvedl, že svou hladovku ukončí, pokud vláda odvolá své starší usnesení o následování odkazu Charty 77. Vláda k tomuto kroku v mimořádném usnesení přistoupila v sobotu večer. Mimořádným hlasováním tak kabinet umožnil ukončení hladovky, která by mohla bývalého disidenta ohrozit na životě.

[chooze:article;value:529952]

Společně s vydavatelem Jiřím Gruntorádem držel hladovku před Úřadem vlády od 18. listopadu i 78letý aktivita a bojovník za lidská práva John Bok. Po vládním usnesení hladovku oficiálně ukončili. "Jsem rád, že tenhle příběh nekončí smrtí. Před úřadem vlády chtějí ještě jednu noc přespat," oznámil v pátek večer na sociální síti X historik Petr Blažek. 

​Vláda ale slovy svého mluvčího vzkázala navzdory formálnímu odvolání vzkázala, že svého usnesení za odkazem Charty 77 stojí. "Vyjadřujeme úctu všem obětem represí souvisejících s Chartou 77 i s dalšími tehdejšími nezávislými iniciativami a všemi, kteří se na jejich činnosti podíleli," uvádí mluvčí Fialova kabinetu Václav Smolka v tiskové zprávě.

Jurečka o změnách důchodů: Hranice odchodu se bude stále posouvat (15/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.