Gruzínci vyšli do ulic. Protestují proti spornému zákonu

Demonstranti v Tbilisi strávili noc na pondělí u parlamentu, aby poslancům blokovali vstup do budovy a zabránili tak zahájení jednání o třetím čtení kontroverzního zákona o transparentnosti zahraničního vlivu. Brzy ráno protestující začala od služebních vchodů odhánět policie.

Pokud zákon v parlamentu projde, budou se muset nevládní skupiny a média, která jsou více než z 20 % financována ze zahraničí, registrovat jako organizace sloužící zájmům cizí moci. Podle odpůrců chce zákon vláda využít k potlačení opozičních hlasů a stran před říjnovými parlamentními volbami a narušit ambice Gruzie vstoupit do Evropské unie, která by nový zákon nemohla přijmout.

[chooze:article;value:547465]

​"Jsme hluboce znepokojeni ústupem demokracie v Gruzii. Gruzínští poslanci stojí před zásadní volbou zda podpořit euroatlantické aspirace gruzínského lidu, nebo přijmout zákon o zahraničních agentech v kremelském stylu, který je v rozporu s demokratickými hodnotami," řekl Jake Sullivan, poradce pro národní bezpečnost USA.

"Samozřejmě, musíme se ozvat, když je na výběr mezi autoritářstvím a demokracií, mezi svobodou slova a otroctvím. V rozhodujících chvílích jsme vždy byli jednotní a bojovali jsme," poznamenal aktivista Sergi Gigani.

Gruzínský premiér Irakli Kobachidze prohlásil, že vláda hodlá zákon prosadit i přes odpor protestujících.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.