Gruzínským Tbilisi otřásají masové protesty proti "ruskému zákonu"

Podle úředníků mělo zasedání parlamentu skončit v úterý ve 21 hodin místního času. Vzhledem k tomu, že rozpravy o návrhu zákona nebyly v tomto termínu ukončeny, muselo být hlasování přesunuto na následující den, informuje deník Kyiv Independent.

Návrh zákona, který poprvé předložila v roce 2023 vládnoucí strana Gruzínský sen, vyžaduje, aby všechny organizace, které přijímají finanční prostředky ze zahraničí, byly označeny jako "zahraniční agenti". Na protest proti navrhovanému zákonu vypukly masové demonstrace a nakonec byl v březnu 2023 zrušen.

[chooze:article;value:549807]

Návrh zákona se v Gruzii stal známým jako tzv. "ruský zákon" pro svou podobnost s legislativou, jaká byla přijata v Rusku. Moskevský registr "zahraničních agentů" byl široce využíván k tomu, aby se zaměřil na skupiny a jednotlivce, kteří jsou kritičtí vůči vládě, včetně nezávislých novinářů, aktivistů a nevládních organizací, a umlčel je.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1780316555374424237

Strana Gruzínský sen nedávno tuto legislativu znovu předložila v parlamentu a přejmenovala ji na návrh zákona o "transparentnosti zahraničního vlivu". Rozhodnutí vyvolalo masové protesty v hlavním městě Tbilisi, kde tisíce demonstrantů před budovou parlamentu skandovaly "Ne ruskému zákonu".

Napjatá atmosféra panovala během debaty o návrhu zákona i uvnitř parlamentu. Mamuka Mdinaradze, vůdce parlamentní frakce Gruzínský sen a klíčová síla za návrhem zákona, byl při projevu fyzicky napaden opozičním poslancem Alekem Elišvilim.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1779824491926847599

Proti demonstrantům před parlamentem zasáhla v úterý večer gruzínská policie, která použila slzný plyn. Oficiální počty zadržených osob zatím úřady nezveřejnily. Návrh zákona o zahraničních agentech označil Pawel Herczynski, velvyslanec EU v Gruzii, za "neslučitelný" s evropskými hodnotami.

V listopadu 2023 získala Gruzie od Evropská komise status kandidátské země EU. Panují však obavy, že pokud bude zákon o zahraničních agentech přijat, poškodí šance Gruzie na vstup do EU.

.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.