Guru Jára je na svobodě. Odsedět si přitom měl 5,5 roku

Brány věznice ve čtvrtek opustil jeden z nejznámějších trestanců v Česku. Krajský soud v Brně osvobodil Jaroslava Dobeše, známého pod pseudonymem Guru Jára. Informaci potvrdila mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Guru Jára v českém vězení dlouhou dobu nestrávil. Od roku 2015 pobýval i se svou spolupracovnicí Barborou Pláškovou na Filipínách. Do Česka jej Filipíny deportovaly až letos v srpnu, kdy byl uvězněn. Rozsudek, který nad ním vynesl soud v nepřítomnosti, přiřkl Dobešovi trest 5,5 roku vězení. V českém vězení zůstal pouze dva měsíce.

[chooze:article;value:517055]

Dobeš byl odsouzen za sérii znásilnění, kterých se podle rozsudku dopustil v letech 2004 až 2007. Jeho oběťmi byly ženy, které k němu docházely na terapie. Guru Jára totiž vedl ezoterickou školu jménem Poetrie, která nabízela klientům kurzy východní mystiky, jógy, tantry a dalších nauk.

Neblaze proslulé byly jeho terapie zvané odháčkování, za něž byl Dobeš odsouzen. Při nich v rámci údajného terapeutického rituálu, který jim měl pomoci s partnerskými problémy, s pomocí Pláškové oběti zdrogoval a následně s nimi měl pohlavní styk. Ženy tak byly ve stavu, kdy se nemohly bránit.

Po Dobešovi pátral od roku 2012 i Interpol. Filipínská policie jej i Pláškovou zadržela pro nelegální imigraci, oba dva pak následovně požádali o náboženský azyl. Vydání obou odsouzených do Česka trvalo dlouhých sedm let.

V srpnu přiletěla do Česka také asistentka Guru Járy. Z letiště putovala rovnou do vězení:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.