Guvernér ČNB je stále bez prověrky. Petr Pavel uvažuje o jeho odvolání

Zvolený prezident Petr Pavel překvapil velkou aktivitou ještě před inaugurací. Kromě řady návštěv v krajích se rozhodl například pro hloubkový audit fungování Kanceláře prezidenta republiky. Nyní promluvil o pokračování guvernéra České národní banky Aleše Michla ve funkci.

Michl totiž stále nedostal nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky, který je nutný pro jeho setrvání v čele ČNB. "Je obecným pravidlem, že pokud na nějakou funkci existuje jako předepsaný předpoklad bezpečnostní prověrka, tak to tam není bez důvodu. A pokud někdo bezpečnostní prověrku nezíská nebo ji z jakéhokoli důvodu ztratí, pak takovou funkci nemůže vykonávat," řekl Pavel v rozhovoru pro web E15.

[chooze:article;value:492172]

I tak jsou podle zvoleného prezidenta jeho funkce velmi omezené, a Michlovo případné odvolání by tak musel projednat s dalšími orgány. "Já připouštím, že ten proces může nastat. Ale zatím si myslím, že nemá smysl se o tom bavit, protože tam nejsme," pokračoval budoucí prezident.

Za jakých okolností by mohlo k odvolání šéfa České národní banky dojít, zjišťovala redakce TN.cz u tiskové mluvčí Petra Pavla Markéty Řehákové. "Blíže se k tomu vyjadřovat nebudeme, protože zvolený prezident zatím není v úřadu," uvedla Řeháková. Není tak jasné, kdo a jestli vůbec Michla ve funkci nahradí.

Podle Aleše Michla by měla inflace začít klesat na jaře (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.