Haberova dcera popsala děsivý zážitek. Myslivec zastřelil psa před dítětem

[chooze:gallery;value:37677]

​​​Bývalý ředitel Státních lesů Tatranského národního parku (TANAP) Peter Liška během uplynulého víkendu na cyklostezce mezi Mlynicí a Novou Lesnou ve Vysokých Tatrách zastřelil psa, který patřil ženě a devítileté holčičce, uvedl web Topky.sk

Liška tvrdí, že pes byl bez dozoru a měl právo ho usmrtit. "V okolí nebyli žádní lidé, o čemž jsem se důkladně přesvědčil, a tak jsem bezpečně vystřelil na agresivnějšího psa. Po výstřelu asi ze vzdálenosti 100 metrů nějaká žena křikem přivolávala psy. Po chvíli vyběhla s košíkem hub v oranžovém oblečení z lesního porostu i s dítětem v červeném oblečení," uvedl exředitel parku pro web TVnoviny.

S tím ale nesouhlasí dcera zpěváka Pavola Habery Zuzana Koperniech, která bydlí nedaleko a místem procházela jen o hodinu později. O muži nemá valné mínění. "Tento strašlivý a srdceryvný incident se udál jen kousek od našeho domu, na křižovatce s frekventovanou cyklostezkou, kam pravidelně chodíváme na procházky my i mnohé jiné rodiny s dětmi. Mohl to být náš pejsek, nebo dokonce jeden z nás, protože střílel nebezpečně blízko paní s dcerkou," poznamenala rozhořčená žena.

Pejsek se měl podle ní nacházet jen pár metrů od malé holčičky, která byla na místě se svou matkou. Podle ní to bylo do 50 metrů, a sousedé dokonce tvrdí, že to bylo přibližně do 15 metrů. "Jak si ověřil, že tam nikdo není?! Paní s dcerou byly do 15 metrů od pejska a viděly ho umírat! Celý víkend proplakaly!! Strašné trauma pro dítě i ženu na celý život! Žádné, že po výstřelu vyšly z houštiny. Kdyby byl zakřičel: 'Je tu někdo?!'" dodala Zuzana. 

Střílet může, ale...

Podle iniciativy My jsme les se v zákoně o myslivosti v honitbě zakazuje volný pohyb psa ve vzdálenosti větší než 50 metrů od osoby, která ho vede. Uvádí se tam také, že člen myslivecké stráže je při plnění úkolů oprávněn usmrtit v revíru volně se pohybujícího psa ve vzdálenosti větší než 200 metrů od nejbližší pozemní stavby. "To se nevztahuje na mysliveckého psa a psa s obojkem nebo postrojem, přičemž musí být ve výrazné barvě odlišné od barvy jeho srsti," uvedla iniciativa. Aktivista Ondrej Kameniar zároveň tvrdí, že Liškovo jednání je naprosto neakceptovatelné.

Bývalý ředitel TANAPu Liška ve svém stanovisku uvedl, že za své jednání bere plnou odpovědnost. Zároveň ale dodal, že pokud by majitelka dodržovala alespoň základní pravidla vodění psů do lesů národního parku, taková nepříjemná situace podle něj nenastane. Objasnil, že při ochranné službě v soukromých lesích ve vlastním území TANAPu, kde je hospodářem a loví tam, napadla jeho fenu bavorského barváře dvojice agresivních toulavých psů bez viditelného označení a náhubků. Po střelbě měl dokonce útok agresivních psů pokračovat, načež druhého psa údajně žena odvolala a připnula si ho na obojek.

I to však Zuzana zásadně odmítá. Pes totiž trpěl vážným onemocněním a jen těžko si umí představit, jak mohl být agresivní, když jen sotva chodil. Kromě toho je podle ní také na fotografii vidět, že pes měl na sobě viditelný zelený obojek. "Že dva toulaví psi útočili na jeho fenku?! I když o Liškovi se říká, že pouští svou háravou fenku, aby nalákal psy, do kterých pak střílí... ale v tomto případě... zastřelený pejsek Dino byl zachráněným pejskem z útulku, postarší, s nemocnou páteří, žádná jiná zvířata určitě nenaháněl, protože sám sotva chodil," řekla žena.

[chooze:article;value:577755]

​Kromě toho měl Liška pejska údajně znát. "Liška rodinu a jejich psy zná. Vždyť se na ně i jiné lidi zde z okolí opakovaně agresivně vyvyšoval, že les je jeho soukromým lesem a lidé tam nemají co dělat. Nevím, jestli to toto lidské monstrum a jemu podobní vědí, ale čistě z pozice soukromého vlastníka lesa nejste oprávněni na někoho střílet!! A navíc, i přes soukromé lesy má na Slovensku každý právo přechodu, pokud není například akutní kalamita," dodala.

Liška podle stanoviska po incidentu zavolal policii. Přivolanou hlídku on sám dovedl na místo odstřelu, aby tam provedla povinné úkony. Následně žena šla s hlídkou podat k oddělení trestní oznámení. "Lidsky mi je této situace líto, hlavně dcerky majitelky psa, které jsem nabídl pořízení nového pejska," dodal Liška. 

Policie o případu ví

Krajská policejní mluvčí z Prešova Jana Ligdayová potvrdila, že na obvodním oddělení policejního sboru ve Vysokých Tatrách bylo v této souvislosti přijato trestní oznámení. Z důvodu věcné příslušnosti byl zaslán příslušníkům enviropolicie. Muži podle iniciativy My jsme les hrozí pokuta až 3 tisíce euro (zhruba 76 tisíc korun).

Martina Petránová z TANAPu uvedla, že jde o území mimo jejich správu. Patří však do vyhrazeného honitby TANAPu, kde pravidelně dochází k usmrcování lesní zvěře toulavými psy. Správa TANAPu si však počká na výsledky vyšetřování.

Habera se svěřil se šílenými vzpomínkami na mládí (4/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.