Hackeři "milují" Česko. Počet kyberútoků předčí i západní země

Vysoký počet kyberútoků otřásá nejen Českou republikou. Výzkum kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies totiž ukázal, že v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl počet kyberútoků celosvětově o sedm procent.

V České republice je nárůst výrazně vyšší, a to o 27 procent. Znamená to, že jedna společnost v Česku čelila v průměru 1 723 kyberútokům týdně. "Znovu se tak ukazuje, že riziko útoku je u nás podstatně vyšší než v okolních zemích," říká regionální ředitel společnosti pro východní Evropu Peter Kovalčík.

Okolní země hlásí mnohem nižší týdenní průměr. Například v Německu za sedm dní zasáhlo jednu společnost průměrně 894 útoků a v Polsku 1 129. Podobná čísla zaznamenává i Švýcarsko a Itálie, ve Francii je průměr 677.

[chooze:article;value:503822]

​Hackeři údajně nejvíce útočí na sektor vzdělávání a výzkum. Tam dochází v průměru k 2 507 kyberútokům týdně na jednu organizaci. Druhým nejčastějším je vládní a vojenský sektor s průměrem 1 725.

Třetí pomyslné místo obsadilo zdravotnictví, u kterého letos došlo k nárůstu kyberútoků o 22 procent. Nejvyšší nárůst útoků ale zaznamenaly maloobchodní a velkoobchodní prodejny, a to o 49 procent.

V poslední době také dochází ke stále častějším tzv. ransomwarovým útokům, kdy útočník po oběti požaduje výkupné. Tam se hackeři nejčastěji zaměřují na vládní a vojenský sektor, ale i na oblast financí a bankovnictví. Nejvíce útoků míří na společnosti v Africe.

Nemocnice čelí kyberútokům. Chybí jim navíc IT specialisté i peníze:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.