Hádka o ceny potravin: Řetězce zvou ministra na kontrolu, ten v tom vidí lest

Kontrola marží a obchodní přirážky – to jsou slova, která patří mezi nejčastější ve slovníku ministra zemědělství Nekuly za poslední týdny. Řetězce prý nemají co skrývat a ministr má u nich dveře otevřené. "Rád doprovodím pana ministra Nekulu kamkoliv, ostatně, všechny řetězce ho zvaly, aby se k nim přišel podívat, nikdy to pozvání nevyužil," řekl Prouza.

"My pana ministra velmi rádi uvítáme v kterékoliv z našich prodejen, zároveň poskytujeme plnou součinnost dozorovým orgánům," řekl mluvčí Albertu Jiří Mareček.

Nabídku obchodů zkontrolovat ceny a marže doslova pod lupou přímo v obchodech, ministr zatím odmítl. "Odmítám s panem Prouzou hrát nějakou mediální hru. Chápu, že se snaží odvést pozornost od podstaty problému, a to jsou neférové praktiky," reagoval Nekula.

[chooze:article;value:496173]

​Přitom podle odborníků by ministr s prázdnou neodešel. "V případě cukru jsem si stoprocentně jistý, že ten bezprecedentní nárůst marží nebyl ekonomicky opodstatněný ani náhodou," řekl agroanalytik Tomáš Maier.

Za ministra Nekulu se postavil i premiér Petr Fiala (ODS). "Nenecháváme nic náhodě, vyvíjíme potřebný tlak a cílem toho všeho je, abychom zintenzivnili kontroly," pronesl. Jenže, jak už TV Nova v předchozích reportážích několikrát upozornila, podle platné legislativy dozorové orgány mají na kontrolu výše cen a marží jen minimální páky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.