Hádka o neočkované děti. Odborníci se neshodnou, zda smí, či nesmí do školy

Smí, nebo nesmí neočkované děti chodit do školy, pokud se některý z jejich spolužáků nakazí černým kašlem? Odborníci se na odpovědi neshodnou.

Zatímco pražská hygienická stanice školy varovala, že pokud se onemocnění objeví ve třídě, může to pro neočkované děti znamenat vyloučení z výuky, hlavní hygienička vzala její slova zpět. "Žádné neočkované dítě nebude vylučováno z kolektivu," prohlásila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Pražská hygiena přitom vycházela z vyhlášky o systému epidemiologické bdělosti pro vybraná infekční onemocnění a zákona o ochraně veřejného zdraví. "Do kolektivního zařízení, kde se vyskytlo onemocnění způsobené Bordetella pertussis, se nepřijímají neočkované či neúplně očkované děti ode dne vyřazení nemocného dítěte z kolektivu po dobu maximální inkubační doby, která činí 21 dní," stojí ve vyhlášce.

[chooze:article;value:545101]

​"Nad vyhláškou je nadřazený zákon, který nám říká, že při těch opatřeních se má postupovat na základě posouzení rizika, a toto jaksi bylo vynecháno," objasnila Svrčinová. Zdůraznila, že je potřeba postupovat individuálně a posuzovat každý případ jednotlivě.

Jenže řada uznávaných epidemiologů s ní nesouhlasí. "Je to vlastně prováděcí vyhláška, která říká přesně, co bychom u každé choroby udělat měli. A tady je ten postup jednoznačně stanoven. To znamená: já souhlasím s tím, co pražská hygiena nařídila," řekl epidemiolog Roman Prymula.

"To je přesně to, co bude, pokud by se vyskytl černý kašel ve školní třídě, hygiena dělat. Přijde a na místě bude právě zhodnocovat to riziko. A pokud zjistí, že je tam dítě, které je vysoce vnímavé k černému kašli, protože třeba není očkované, tak pro to dítě je to poměrně vysoké riziko, i potom pro jeho okolí. Proto to dítě by v souladu s vyhláškou mělo jít do karantény," míní předseda České vakcinologické společnosti a epidemiolog Roman Chlíbek.

[chooze:article;value:546497]

​"Práva a povinnosti v České republice může stanovit pouze zákon. Vyhláška slouží pouze k provádění určitých konkrétních ustanovení zákona. Nicméně, tady v tom konkrétním případě bych se asi řídil zdravým rozumem, to znamená, že bych přijal takové opatření, které je nejvhodnější pro to, aby se ta nemoc nešířila," okomentoval právník Martin Tocik.

Podle epidemiologů by se karanténa dotkla jen malého počtu dětí, protože očkování je povinné. Vyhláška tedy jedná v zájmu jejich ochrany.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.