Hádka o volbách sklouzla k Okamurovu zdraví. Jste drzý, nařkl Fiala Michálka

Schválit, či neschválit korespondenční volbu. Na tom se opozice a vládní koalice nemůžou shodnout. Podle SPD by její přijetí bylo ohrožením demokracie. Hnutí ji navíc považuje za protiústavní. Vládní koalice ji zase vidí jako narovnání podmínek pro občany v zahraničí a věc, která je v Evropě běžná.

Jsou ale i další důvody. "Nebuďme pokrytci. Opozice je proti, protože by měla z toho míň hlasů, pro nás je to příjemný bonus, protože bychom z toho měli víc hlasů," prohlásil Michálek s odkazem na hlasování v předchozích volbách, kdy lidé ze zahraničí volili výrazně častěji strany vládní koalice. Zároveň ale zdůraznil, že korespondenční volbou se zabývala i předchozí vláda v čele s ANO.

[chooze:article;value:535611]

Podle Radima Fialy z SPD se ale jeho hnutí staví proti korespondencí volbě z jiného důvodu. "Když tady byli komunisté, všichni věděli, že volby jsou fraška. A skončilo to převratem," prohlásil. "Pokud lidé nebudou důvěřovat volbám, skončí to násilím, a to já nechci," dodal následně.

Spojovat korespondenční volbu a nelegitimitu voleb je ale podle Michálka hloupost. Připomněl, že takto volit můžou lidé skoro všude v Evropě, včetně například Slovenska nebo Maďarska.

Debata se nevyhnula ani skoro 11hodinovému projevu předsedy SPD Tomia Okamury, kterým se snažil přijetí korespondenční volby oddálit, nebo mu dokonce zabránit. 

"Zajímalo by mě, jaké prášky pan Okamura bere, protože 11 hodin někde zvládnout stát, nečůrat u toho, to není normální," nechal se slyšet Michálek. To se ovšem Fialovi nelíbilo. "Chovejte se slušně. Jste drzý a neurvalý," usměrnil ho.

Na celou debatu Jakuba Michálka a Radima Fialy se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.