Hádka sousedů o vodovod zaměstnala úředníky od magistrátu po ministerstvo

Co se původně zdálo jako drobný spor na Zlínsku, nakonec zaměstnalo několik úřadů. Vše začalo v roce 2018, kdy manželé ze Zlínska chtěli připojit plánované domy na již existující vodovod.

Od září toho roku se pokoušeli získat souhlas 25 soukromých spoluvlastníků vodovodu pro plánované tři domy. Jenomže 16 z nich to odmítlo, tak se v březnu 2019 manželé obrátili na zlínský magistrát se žádostí o součinnost. Vlastník vodovodu totiž musí podle zákona napojení umožnit, pokud je to technicky a kapacitně možné.

"Magistrát spoluvlastníky vodovodu opakovaně vyzval, aby stěžovatelům buď udělili souhlas s napojením na vodovod, nebo aby předložili důkazy o technické či kapacitní nemožnosti napojení. Celkem 16 spoluvlastníků vodovodu ani nadále neudělilo souhlas s napojením stěžovatelů na vodovod," stojí ve zprávě o šetření vypracované kanceláří ombudsmana. Na celou zprávu o šetření se můžete podívat zde.

Magistrát těmto vlastníkům tedy udělil pokutu, kterou potvrdil i krajský úřad. Ministerstvo však v přezkumném řízení v září 2020 hodilo vše pod stůl a řízení zastavilo.

[chooze:article;value:472227]

Spor ombudsmana a ministerstva

"Ombudsman ve svém šetření opakovaně vyjádřil nesouhlas s argumentací ministerstva, podle které se stavebník musí s vlastníkem vodovodu vždy předem dohodnout na konkrétním místě napojení na vodovod. Právní názor, že si stavebník nemůže sám určit místo napojení, jde podle ombudsmana proti smyslu zákona o vodovodech a kanalizacích," okomentovala kancelář ombudsmana.

Podle ministerstva zemědělství ale posouzení jak magistrátu, tak krajského úřadu vykazovalo vady. "Vzhledem k tomu přistoupilo ministerstvo zemědělství ke zrušení rozhodnutí správních orgánů obou stupňů a řízení zastavilo, neboť dospělo k závěru, že v řízení nebyl zjištěn stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti, a došlo k přesvědčení, že se daný přestupek tak, jak ho vymezily správní orgány, nestal," objasnil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý pro TN.cz.

Úředníci ministerstva se s kanceláří ombudsmana neshodnou na tom, kdo má určit místo napojení na vodovod – zda stavebník, nebo vlastník současného vodovodu. Podle ministerstva musí na dohodě obě strany spolupracovat.

"Žadatel by měl formulovat dostatečně jasně potřebu a způsob napojení, aby bylo možné vyhodnotit technickou a kapacitní možnost napojení plánovaného vodovodu. Jak uvedl i ombudsman ve své zprávě (a ministerstvo zemědělství se s tím plně ztotožňuje), ze žádosti zejména musí vyplývat, o co konkrétně stavebník žádá a jaké je přesné místo napojení na vodovod. K žádosti je vhodné přiložit i kompletní projektovou dokumentaci. To v posuzovaném případě naplněno nebylo," pokračoval Bílý.

"Pokud k dohodě nedojde, je třeba využít dílčích ustanovení zákona o vodovodech a kanalizacích, kdy vodoprávní úřad samozřejmě může uložit sankci za neumožnění napojení (pokud prokáže, že vlastník napojení neumožnil svévolně či bezdůvodně)," uzavřel Bílý vyjádření ministerstva.

[chooze:article;value:474258]

Má spor nějaké řešení?

Jak bude dál pokračovat spor sousedů o vodovod, není z vyjádření ombudsmana jasné. Kancelář ombudsmana ale uvádí: "Pokud se stavebníkům i přes snahu o vstřícné jednání nepodaří souhlas vlastníka vodovodu získat, doporučuje ombudsman, aby se obrátili na příslušný vodoprávní úřad, který může jednání vlastníků projednat v přestupkovém řízení. Ombudsman by následně mohl prověřit, zda vodoprávní úřad postupoval v přestupkovém řízení správně."

Ombudsman Stanislav Křeček také vydal doporučení, jak mají stavebníci při žádosti o napojení na vodovod postupovat, aby předešli podobným nedorozuměním a problémům: "Žádost o souhlas s napojením na vodovod musí stavebníci formulovat dostatečně jasně a určitě, aby bylo možné vyhodnotit technickou a kapacitní možnost napojení plánovaného vodovodu. Ze žádosti zejména musí vyplývat, o co konkrétně stavebník žádá a jaké je přesné místo napojení na vodovod. K žádosti je vhodné přiložit i kompletní projektovou dokumentaci." Stavebníci by si také měli uschovat potvrzení o doručení žádosti, a to včetně všech příloh.

Lidé si mohou zjistit, co jejich sousedy trápí. Ministerstvo vnitra spustilo mapu kriminality (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.