Hádka v přímém přenosu. Majerová se Zdechovským se do sebe pořádně pustili

Hádka v přímém přenosu – i tak se dá hovořit o výměně názorů mezi europoslancem Tomášem Zdechovským a kandidátkou do Evropského parlamentu Zuzanou Majerovou (Trikolora). Ti se v nedělním pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct neshodli na tom, zda by měla Česká republika setrvat v Evropské unii.

Podle Zdechovského se České republice z ekonomického hlediska vyplatilo vstoupit před téměř 20 lety do Evropské unie. "Do jaké míry to bylo výhodné z dalšího pohledu, například směřování na Západ, tak tam můžeme vést polemiku, ale jsme v části světa, která je nejbezpečnější na planetě, ekonomicky je nejvyspělejší a máme tady obrovské množství možností," řekl.

Majerová s tím ale nesouhlasí. "Já už v roce 2003 hlasovala proti," zdůraznila. Setrvání Česka v EU je podle ní špatné. "Pokud by plnila funkci, tedy společenství suverénních národních států, které bude založeno pouze na výměně zboží, služeb a obchodů, tak pak by to bylo správné. EU za těch 20 let ztratila přehled o tom, že má být organizací servisní, a stala se organizací diktátorskou," řekla.

[chooze:article;value:532356]

Právě přirovnání Evropské unie k diktátorské organizaci vzbudilo vášně. "Já nevím, jestli tady mluvíme o Evropské unii, nebo o Rusku, ale Evropská unie nikdy diktátorská nebyla. Vždycky je to o tom, co chtějí členské státy, vždycky si ten balanc hledaly. Já chápu, že by někdo chtěl žít v Rakousku-Uhersku, mně by se to možná taky líbilo, mít tady císaře pána a možná by to bylo skvělé, protože by neexistovalo žádné hnutí Trikolora," prohlásil Zdechovský.

"My jsme strana, ne hnutí," opáčila Majerová. "Dobře, tak strana," reagoval Zdechovský. "Ukažme to, že tady máme opravdu politiky, kteří Evropské unii rozumí, a začněme diktovat. Ano, diktovat, protože v EU můžete být součástí toho procesu rozhodování, nebo můžete být ten, kdo křičí, že pro to nehlasoval. Před dvaceti lety. Koho to zajímá?" dodal.

Výměna názorů se stočila i k hlasování v Evropském parlamentu. Jenže ani tam se oba politici neshodli. "Vy před 14 dny v Evropské unii odsouhlasíte nadřazení veškerých jejích názorů nad naše zákony, čímž děláte z naší Ústavy článku 1 trhací kalendář. Takže jakýkoliv váš názor je naprosto irelevantní, protože na váš názor nikdo v Evropské unii nebude brát zřetel," řekla Majerová.

[chooze:article;value:531480]

Zdechovský je ale zásadně proti. "Já jsem pro to nehlasoval," reagoval rázně. "Tahle pozice neměla ani nadpoloviční většinu, takže sen těch, kteří to předkládali, je naprosto mimo. Pokud je to protiústavní, tak vy máte možnost podat, jakmile by to platilo, podnět k Ústavnímu soudu," upozornil.

"Tomáš Zdechovský hlasoval pro přijetí," stála si za svým Majerová. "Vsaďme se o flašku," navrhl Zdechovký, čímž ale debatu příliš neuklidnil. "Já se s vámi nebudu o nic vsázet. Vy tady zamlčujete důkazy," konstatovala Majerová navzdory tvrzení Zdechovského.

To, že jsou Češi velcí euroskeptici, ukázal průzkum Evropského statistického úřadu, který byl zveřejněn tento týden. Říká se mu Eurobarometr a zjišťuje pravděpodobnost účasti v nadcházejících evropských volbách podle jednotlivých zemí. Česká republika je společně s Kyprem úplně na konci.

Čechům vadí i drobnosti, které jdou proti jejich rozumu. Například že náš tradiční rum se nemůže jmenovat rum a pomazánkové máslo nemůže být pomazánkové máslo. Ale vadí jim i zásadní věci, třeba pokusy Evropské unie měnit naši migrační politiku.

Na záznam celého pořadu se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.