Hádka ve Sněmovně kvůli manželství pro všechny. Koalice kritizuje hnutí ANO

Návrh zařadit zákon v prvním čtení přišel včera nečekaně od poslankyně hnutí ANO. Hlasování o citlivém tématu, které se týká tisíců lidí, mělo předcházet rozhodování Sněmovny o odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Důvodem bylo právě to, že měl být spojovaný s hnutím ANO.

"Tento návrh byl zneužit hnutím ANO k zablokování dalších bodů. Ten návrh si to nezaslouží," myslí si poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

"Já jsem si to opravdu neuvědomila, že to je před tímto bodem. Bylo to schváleno až po projednání odvolání pana Köppla. Dneska jsem to zařadila znovu," vysvětlila poslankyně Jana Pastuchová (ANO).

[chooze:article;value:500521]

"ANO změnilo svoji strategii. Hledá určité momenty, ve kterých by mohlo získat podporu aspoň některých poslanců koalice, je to takové nenápadné vrážení klínu do té koalice," soudí politolog Jan Herzmann.

Zatímco Piráti a STAN návrh podporují, ODS a lidovci jsou proti. I sama koalice přiznává, že ve středu návrh na stejnopohlavní manželství na program znovu neprohlasovala, protože se strany neshodnou, jak o něm rozhodnout.

"Ve chvíli, kdy nám jde o každý hlas, abychom ten zákon posunuli do dalšího čtení, tak bychom to měli dělat ve chvíli, kdy tu máme všechny, kdo to podporují," řekla poslankyně Klára Kocmanová (Piráti).

[chooze:article;value:504869]

Jenže podle opozice se koalice hlasováním, právě kvůli vnitřnímu rozporu, vyhýbá. "Oni pořád čekají, že někdo někoho přemluví. Měli bychom jasně říct veřejnosti, jestli ano nebo ne. Už musí být rozhodnutí, tak ať to dají jasně najevo," pokračovala Kocmanová.

"Nevyhýbáme, je to mimo jiné způsobeno tím, že existuje pracovní skupina, který si vyříkává ta řešení," tvrdí poslanec Jan Berki (STAN).

Jenže vše jde minimálně velmi pomalu - možná i opačným směrem. Zatímco hnutí STAN ještě před volbami stejnopohlavní sňatky vehementně podporovalo, teď - po roce a půl ve vládní koalici - není schopné ani říct, jestli chce ve sněmovně hlasovat o existujícím návrhu, nebo raději vytvořit nový.

"Budeme usilovat o to, aby návrh, který projde sněmovnou, byl co nejblíže manželství pro všechny. Jestli to bude nový, nebo ten stávající, je otázkou jednání," uzavřel Berki.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.