Hádky o danění tichého vína pokračují. Chystá se další jednání s vinaři

Ještě minulý týden to vypadalo, že se debata o uvalení spotřební daně na tiché víno konečně blíží ke zdárnému závěru. "Já považuji za důležité, aby do konce června skončila. To máme ještě nějakou dobu před sebou," řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Místo avizovaného finále ale teď má mít nekonečný seriál další epizodu. "Koalice se sejde s prezidentem Svazu vinařů ČR. Poté rozhodne o dalším postupu," sdělila mluvčí vlády Lucie Ješátková.

"V tuto chvíli už je počínání koalice ohledně zdanění tichého vína především komické. Tak dlouho se hádat nad takovou jednoduchou věcí, to už si od veřejného mínění žádá především povytažení obočí," zhodnotil politolog Lukáš Jelínek.

[chooze:article;value:558710]

​Trpělivost ale dochází už i některým koaličním stranám. "Říkáme, těch schůzek už bylo opravdu mnoho a pojďme to rozhodnout. Nezdanění nedává smysl a je nesystémové. Státní rozpočet přichází o víc než tři miliardy korun," prohlásil místopředseda STAN Lukáš Vlček.

"Ve finále se o tom musí hlasovat. Nejsme to my, kdo by tu dohodu blokovali," uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

"Tuto daň nemají ve Francii, v Rakousku, v Itálii, v Německu, na Slovensku. Moje otázka je, jestli i tam to nepochopili," prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). "Jsem skeptičtější, protože okolní státy, které produkují tiché víno, spotřební daň nemají," zmínil Fiala.

[chooze:article;value:555543]

​TOP 09 už ale začíná zvažovat i to, že bouchne do stolu a návrh na zdanění pošle do Sněmovny samostatně. "Pokud ta vůle opravdu nebude, budeme zvažovat všechny cesty, včetně poslaneckého návrhu," ujistil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Jenže ten zřejmě nemá šanci projít. Společně s lidovci totiž zdanění odmítají i opoziční ANO a SPD. Ti tak mohou se 114 hlasy návrh pohodlně poslat k ledu. Koalice by se s vinaři měla sejít během července.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.