Hádky o vlaky i školy. Debata ze Středočeského kraje byla bouřlivá

V půlce srpna odstartovala na TN Live série 13 debat s názvem V 24: váš kraj, váš hejtman. Tu nyní uzavřela diskuze kandidátů na hejtmana Středočeského kraje. Do studia dorazila současná hejtmanka Petra Pecková (STAN), Tomáš Helebrant za ANO nebo Lucie Cirkva Chocholová z Pirátů. Pozvání přijali také Jiří Kobza kandidující za koalici SPD+Trikolora+PRO, Jan Skopeček z koalice SPOLU, Zdeněk Štefek z koalice STAČILO! a hnutí Přísaha vyslalo Michaelu Vlachou.

Na úvod debaty přišla řeč na aktuální povodňovou situaci v kraji, která je podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) nyní již stabilizovaná. Objevila se ale i kritika vedení kraje za chování během přírodní katastrofy. Tomáš Helebrant z ANO například uvedl, že hejtmanka situaci využívala pro své PR. Proti tomu se Pecková ohradila. "Já informuji. Hejtman kraje je zodpovědný za informování občanů," vysvětlila hejtmanka svoje příspěvky na sociálních sítích. 

Úspěchy a neúspěchy

Dalším tématem debaty byly úspěchy a neúspěchy současného vedení kraje. Zástupkyně Pirátů například vychválila zlepšení transparentnosti kraje. Právě transparentnost je podle ní zásadní. "Každý občan nyní najde informace o každé utracené koruně na webových stránkách kraje," uvedla Lucie Cirkva Chocholová.

[chooze:article;value:569835]

Jiří Kobza vedení kraje vytkl zejména dopravní situaci. "Já v tomto kraji bydlím a dopravní chaos jsem schytával z první ruky. Určitě budeme chtít obnovit bezplatné jízdné pro studenty a seniory a také bezplatné obědy. To jsou vše věci, které v kraji byly a byla zrušeny. Nebyla řešená parkoviště P+R nebo rychlodráha na Kladno," vyjmenoval plány koalice SPD+Trikolora+PRO.

Doprava

Samostatná část debaty byla věnovaná problematice dopravy. Hnutí Přísaha chce zejména zlepšit spojení kraje s Prahou. "Chceme flexibilnější dopravu ve spolupráci s Prahou. Chybí nám propojení autobusové dopravy a železnice, čímž bychom chtěli zlepšit dopravu lidí do škol a do práce. Chtěli bychom tuto dopravu posílit, a hlavně aby na sebe navazovala," popsala Michaela Vlachá.

Také pro STAČILO! je doprava velkým tématem. "STAČILO! klade důraz na rozvoj veřejné dopravy, a to hlavně železniční. Nechceme rušit lokálky, chceme je naopak rozvíjet. Je také důležité, aby doprava byla cenově dostupná. Takže pro žáky, studenty a seniory, případně invalidy a rodiny s dětmi zdarma. Vyšlo by to zhruba na 50 milionů," představil plány koalice Zdeněk Štefek.

[chooze:article;value:572469]

​"Doprava je hlavně investice. V individuální dopravě je potřeba řešit v první řadě Pražský okruh, který významně ulehčí dopravě Středočeského kraje. Důležitá jsou také parkoviště P+R, a to nejen na krajích Prahy, ale i v těch městech, ze kterých lidé vyjíždějí. Lidé také potřebují, aby veřejná doprava byla bezpečná," uvedl Tomáš Helebrant.

Zdravotnictví a školství

Další tematický blok se týkal zdravotnictví. "Pro nás je důležité, aby kraj využil veškeré své možnosti, aby zajistil Středočechům primární péči. Dalším tématem je péče o krajské nemocnice. Důležitá je také otázka duševního zdraví, zejména u mladých lidí, a chtěli bychom to začít okamžitě řešit," sdělila Cirkva Chocholová.

Hejtmanka zase ocenila stav krajských nemocnic. "Jsem ráda, že jsme opravdu masivně investovali do krajských nemocnic. Je pro mne podstatné, že provozně jsou všechny nemocnice v zisku a prosperují. Problematická je dostupnost například pediatrů či zubařů a zde je problémem blízkost Prahy, kam nám ti lékaři odcházejí," vysvětlila Pecková problém kraje.

Na závěr přišla řeč i na problémy spojené se školstvím. Koalice SPOLU by se chtěla zejména zaměřit na střední školy, kterých je kraj zřizovatelem. "Středočeský kraj se musí zaměřit na střední školy a vybudovat chybějící kapacity, které jsou hlavně kolem Prahy. A to jak gymnázií, tak odborných škol," řekl Jan Skopeček (ODS). 

Na TN Live již diváci mohli vidět celkem 11 debat z téměř všech krajů České republiky. Své diskuze se ale bohužel jeden kraj nakonec nedočká. Kvůli povodňové situaci byla v pondělí 16. září zrušena předvolební debata s kandidáty na hejtmana Jihomoravského kraje.

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

Podívejte se na sestřih z debaty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.