Haleyová vyhrála první primárky. Stále má šanci, hodnotí Svoboda

Význam superúterý v amerických primárních volbách by neměl být podceňován. Podle Cyrila Svobody se jedná o den, kdy se rozhoduje o velkém počtu delegátů v 15 státech, což má zásadní vliv na celkový výsledek nominace. "Vidím to jako symbolicky velmi významné a Nikki Haleyové to dává dokonce reálnou šanci, protože vyhrát takhle pár hodin před velkým úterkem, to je dobrý výsledek," řekl Svoboda.

Svoboda okomentoval i vystupování Donalda Trumpa: "On pořád opakuje tu svoji verzi, ta verze je velmi jednoduchá a je vlastně už jako kolovrátek. Tam není nic nového, co zajímá Američany do další budoucnosti. On se vrací pořád k minulosti, vlastně z toho číší, že chce udělat odvetu za ukradené volby před čtyřmi lety a že je nejistý vůči spojencům. Je možné, že toto hraje roli a možná bude hrát roli věk. Je velký úkol pro Američany zvážit věk svého prezidenta, protože je to velmoc a velmoc má být v rukou někoho, kdo je plný energie."

[chooze:article;value:544573]

​Pokud jde o prezidentské ambice Haleyové, Svoboda vyslovil názor, že její šance na úspěch nejsou zanedbatelné. Popsal ji jako umírněnou republikánku, která by mohla získat hlasy od středových voličů, a dokonce i od těch, kteří by jinak volili demokratickou stranu.

"Není arogantní, mluví příjemně, dobře vypadá a je to člověk, který nevyhrocuje situaci, takže se chová jinak, než se chová Donald Trump. Myslím, že to je její strategie, že má šanci zabrat i mezi voliči, kteří by třeba volili demokraty. U těch nejradikálnějších republikánů, u těch má malou šanci, to jsou ti, kteří jsou fascinováni Donaldem Trumpem a věří mu ty jeho historky. Toto radikální křídlo jí volit nebude, takže ona musí směřovat do středu, ona musí směřovat od umírněných republikánů k demokratům, a to dělá," shrnul Svoboda.

Svoboda také kriticky zhodnotil možný návrat Donalda Trumpa k moci, přičemž poukázal na to, že by se pravděpodobně vrátil k politice, kterou uplatňoval již v minulosti, bez nových nápadů nebo strategií. Trumpovo zaměření na minulost a osobní emoce by podle něj nebylo prospěšné pro budoucí směřování Spojených států.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.