Hamás je překážkou příměří v Gaze, když nepřijal izraelský návrh, tvrdí USA

"Na stole je dohoda, která by umožnila dosáhnout většiny požadavků Hamásu, a oni tuto dohodu nepřijali," citoval izraelský deník Times of Israel mluvčího amerického ministerstva zahraničí Matthewa Millera. Ten dodal, že pokud by Hamás dohodu přijal, umožnilo by to okamžité příměří v Gaze v délce nejméně šesti týdnů, z čehož by měl prospěch palestinský lid, o němž Hamás tvrdí, že jej zastupuje. Přijetí dohody by USA navíc umožnilo pokračovat ve zlepšování dodávek humanitární pomoci.

"Podstatné je, že Hamás by měl tuto dohodu přijmout a musí světu a palestinskému lidu vysvětlit, proč ji nepřijímá, protože právě Hamás je nyní překážkou příměří v Gaze," dodal Miller. Vysoce postavený izraelský představitel sdělil deníku The Times of Israel, že Hamás v reakci na poslední návrh dohody o rukojmích odmítl všechny body návrhu, který byl vypracován v Káhiře na začátku tohoto měsíce.

[chooze:article;value:550672]

Hamás v odpovědi požaduje, aby propuštění izraelských rukojmích v první fázi dohody bylo podmíněno tím, že vyjednavači poskytnou záruky, že ve druhé fázi bude Izrael souhlasit s trvalým příměřím, úplným stažením izraelské armády z Gazy a neomezeným návratem Palestinců do severní části enklávy, uvedl izraelský představitel. Všechny tři posledně jmenované požadavky však byly pro Jeruzalém nesplnitelné.

V reakci Hamásu se také citelně zvyšuje počet palestinských vězňů, včetně osob odsouzených za vraždy, které chce vyměnit za každého propuštěného rukojmího. Izraelský představitel uvedl, že Hamás je nyní ochoten propustit v první fázi pouze zhruba 20 rukojmích, kteří spadají do kategorií žen a mužů starších 50 let a nemocných rukojmích. Návrh vypracovaný katarskými, egyptskými a americkými zprostředkovateli v Káhiře předpokládal, že Hamás z této kategorie propustí 40 rukojmích.

Hamás prohlásil, že v těchto kategoriích již nemá 40 živých rukojmích. Jeden z israelských představitelů podle zpravodajského webu Walla uvedl, že Hamás použil "směšné výmluvy", aby vysvětlil odmítnutí propuštění 40 "humanitárních" rukojmích, a tvrdil, že mnozí z nich jsou buď mrtví, nebo nejsou v jeho zajetí. Hamás ve své protinabídce rovněž požaduje, aby Izrael souhlasil s šestitýdenním příměřím, než bude propuštěno oněch prvních zhruba 20 rukojmích.

"Sinvár nechce žádnou dohodu. Je mu jedno, jestli budou Gazané i nadále trpět, a to i po mimořádné izraelské flexibilitě ohledně všech parametrů amerického návrhu," uvedl izraelský představitel. Předpokládá se, že Hamás a další teroristické skupiny stále zadržují 129 z 253 rukojmích unesených během masakru 7. října. Více než stovku rukojmích propustil během týdenního příměří koncem listopadu.

Hamás požaduje propuštění 30 palestinských vězňů za každého civilního rukojmího, což je desetinásobné zvýšení oproti třem vězňům, kteří byli propuštěni za každého civilního rukojmího v listopadové dohodě. Izrael by údajně musel propustit 50 palestinských vězňů na každou zajatou vojačku, z nichž 30 by byli vězni odpykávající si doživotní tresty.

Izraelská armáda s odvoláním na nové zpravodajské informace a zjištění získaná jednotkami operujícími v Gaze potvrdila smrt 34 ze 129 rukojmích.

Izraelská armáda zasahovala v nemocnici Šífa, kterou měl Hamás využívat jako štít (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.