Hamás odloží propouštění další skupiny izraelských rukojmích, žádá větší humanitární pomoc

Hamás propustil v pátek prvních 13 izraelských rukojmích výměnou za příměří. Další propouštění však podmiňuje povolením větší humanitární pomoci v Gaze.

O štěstí může mluvit deset Thajců s jedním Filipíncem, kteří byli propuštěni dříve. Všichni už jsou v Izraeli, informovala CNN. Jak to bude vypadat dál, zatím není jasné.

Věznice židovského státu stihlo na oplátku opustit 39 palestinských žen a dětí, které se vrátily na Západní břeh Jordánu. Do Gazy zároveň vjel dosud největší počet kamionů s humanitární pomocí včetně čtyř cisteren s pohonnými hmotami a čtyř s plynem.

Izrael dostal od Hamásu v pátek večer seznam 10 až 13 rukojmích, kteří mají být propuštěni v sobotu. Jsou mezi nimi děti. Výměnou za to Izrael v sobotu z tamních věznic propustí 42 vězněných Palestinců, informoval deník Times of Israel. Jejich výměnu znovu zajistí Červený kříž. 

[chooze:article;value:530515]

​Rukojmí z Pásma Gazy si převzal Červený kříž. Na hraničním přechodu Rafáh přestoupili do čekajících sanitek a ty je odvezly do Egypta, kde si je převzala izraelská armáda. Po krátkém setkání s příslušníky kontrarozvědky Šin Bet je vojáci dopravili do Izraele na leteckou základnu Chacerim. Zde následovalo krátké vyšetření fyzického a psychického stavu, popsal deník Times of Israel. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) později potvrdil, že všichni propuštění jsou "v dobrém stavu".

Vrtulníky a sanitky pak dopravily vysvobozené rukojmí do několika nemocnic v okolí Tel Avivu, kde na ně už čekali příbuzní. Dětská nemocnice doporučila, aby pacienti zůstali v její péči 48 hodin. Některé starší ženy tam setrvají kvůli tomu, že jsou zesláblé a vyčerpané. Několik z bývalých rukojmích však už půjde v sobotu domů.

Ze 13 propuštěných Izraelců jsou čtyři děti, tři jejich matky a šest starších žen. Deset Thajců a Filipínec patří vesměs mezi zahraniční dělníky, kteří v Izraeli pracovali. Izrael jim umožní co nejrychlejší návrat do vlasti.

[chooze:article;value:530521]

​V dalších třech dnech příměří má být podle dohody propuštěno dalších 37 rukojmích, přičemž není vyloučeno její prodloužení s tím, že za každý další den klidu zbraní se dostane na svobodu deset rukojmích. Paritně pak má Izrael propouštět vězněné Palestince. Celkem Hamás při útoku 7. října unesl 210 lidí, dalších zhruba 30 pak Palestinský islámský džihád.

Zatímco americký prezident Joe Biden věří v prodloužení dohody, izraelský premiér Benjamin Netanjahu zdůrazňuje, že příměří není konec války a bojové operace na likvidaci Hamásu budou pokračovat.

Podívejte se na video z příletu propuštěných rukojmích do Izraele:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.