Hamás odmítá propuštění dalších rukojmí, dokud Izrael úplně neukončí boje

Vůdce Hamásu žijící v exilu Ismáíl Haníja navštívil ve středu Egypt, aby jednal s tamními zprostředkovateli o příměří. Jeho osobní účast je ojedinělá a svědčí o možném pokroku. Naposledy přijel od Egypta na počátku listopadu a následovalo dosud jediné příměří, při kterém Hamás propustil výměnou za týdenní klid zbraní 110 rukojmích, uvedla agentura Reuters.

Intenzívní vyjednávání přes egyptské a katarské zprostředkovatele potvrdily i Spojené státy. Izrael je ochoten k týdennímu příměří za propuštění 40 rukojmích, všech zbývající žen i dětí a nemocných mužů. Nebrání se ani recipročnímu propuštění palestinských vězňů odsouzených za závažné činy.

[chooze:article;value:532795]

​Hamás však přišel s požadavkem na úplné ukončení izraelské bojové operace v Gaze, tedy na trvalé příměří, kterým podmiňuje pokračování rozhovorů. Společně se zvýšením humanitární pomoci.

"O otázce vězňů lze jednat až po vyřešení těchto dvou otázek. Nemůžeme mluvit o vyjednávání, dokud Izrael pokračuje ve své agresi,“ řekl podle Reuters Haníjův mluvčí Taher Al-Nono.

Trvalé příměří Izrael odmítá. Dokud Hamás neporazí, je ochoten pouze k humanitárním přestávkám v bojích. “Všichni teroristé Hamásu, od prvního do posledního, jsou chodící mrtvoly," uvedl ve středu premiér Benjamin Netanjahu.

[chooze:article;value:533222]

​Požadavky Hamásu nemusí znamenat krach jednání, ale jsou spíše snahou dotlačit Izrael k dalším ústupkům, uvedli podle Wall Street Journal egyptští představitelé.

Izraelské obranné síly (IDF) mezitím pokračují v tvrdém útoku na město Chám Júnis na jihu Gazy, kam se podle něj po začátku ofenzívy uchýlili velitelé Hamásu. Armáda židovského státu zveřejnila podrobnosti o dobytí hlavního velitelství Hamásu ve městě Gaza, informoval deník Times of Israel. Síť tunelů, skladů či bunkrů pod centrálním náměstím označila za „podzemní teroristické město“, odkud vedly výtahy do okolních domů, které vlastní nejvyšší představitelé Hamásu v Pásmu. Právě odtud měl být řízen teroristický útok na Izrael 7. října.

Zastavte boje v Pásmu Gazy, vyzývají arabské země:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.