Hamás přivlekl do Šífy dvě rukojmí. U nemocnice našli vojáci tunel teroristů

Tajná služba Šin Bet a IDF v neděli večer zveřejnily video, které ukazuje, jak Hamás 7. října přivedl do nemocnice al-Šífa dva zahraniční rukojmí, Thajce a Nepálce, píše deník The Jerusalem Post. Na zveřejněném videu je vidět, jak skupina teroristů Hamásu vleče do jednoho z vchodů nemocnice muže, který se svým únoscům viditelně vzpírá. Na jiném je vidět zraněný muž, kterého na nosítkách vezou po chodbě nemocnice a má zakrvácené břicho.

IDF rukojmí z videí přímo neidentifikovaly, pouze sdělily, že videa získaly z nemocničního kamerového systému. Videa jsou podle armády jasným důkazem, že Hamás používal nemocnici al-Šífa jako operační centrum spojené s útoky na jih Izraele ze 7. října a braním rukojmích. Informace o dalším osudu přivlečených zajatců IDF nezveřejnily, ale v nedávných prohlášeních jejich představitelé spekulovali, že několik teroristů Hamásu spolu s rukojmími stačilo z nemocnice uprchnout.

[chooze:article;value:529902]

Mluvčí IDF Daniel Hagari rovněž prohlásil, že zpravodajské služby mají důkazy, podle kterých byla zajatá izraelská vojačka Noa Marcianová zabita v al-Šífě. Toto tvrzení vyvrací zprávy Hamásu, který tvrdil, že zemřela během izraelských náletů. Hagari dodal, že zajatá vojačka byla v určitém okamžiku zraněna, ale že patologická zpráva uvádí, že jí Hamás později v nemocnici zasadil smrtelné rány.

https://twitter.com/IDF/status/1726319791865016493

Pod nemocničním komplexem al-Šífa v Gaze odhalili příslušníci izraelské armády tunel, který Hamás používal k teroristickým účelům, informoval v neděli večer izraelský server Ynetnews. IDF v prohlášení uvedly, že pod komplexem bylo objeveno schodiště vedoucí do 55 metrů dlouhého tunelu, který se nacházel v hloubce 180 metrů. Vchod do tunelové šachty chránily dveře odolné proti explozi, které byly rovněž opatřeny výbušným systémem, jenž měl podle IDF zabránit izraelským silám ve vstupu do velitelských center a podzemních chodeb Hamásu.

IDF dodaly, že šachtu tunelu objevily pod kůlnou poblíž nemocnice, spolu s pick-upem naloženým zbraněmi včetně protitankových střel, výbušnin a pušek AK-47.

https://twitter.com/IDF/status/1726284807351472556

Záchranná služba palestinského Červeného půlměsíce uvedla, že v koordinaci s orgány OSN evakuovala z hlavní nemocnice v Gaze 31 předčasně narozených dětí, uvádí deník Ha'arec. Ty budou převezeny do nemocnice provozované Spojenými arabskými emiráty v egyptském pohraničním městě Rafáh. Osud novorozenců v nemocnici al-Šífa upoutal celosvětovou pozornost poté, co byly zveřejněny snímky lékařů, kteří se je snažili udržet v teple poté, co výpadek proudu vyřadil inkubátory z provozu.

Izraelští vojáci našli pod nemocnicí v Gaze tunel, který podle nich využívali teroristé z Hamásu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.