Hamás proměnil hudební festival na jihu Izraele v masakr. Na místě se našlo 260 těl

Festival Supernova, který se konal pod širým nebem v Negevské poušti poblíž kibucu Re'im na jihu Izraele, měl být celonoční taneční party na počest židovského svátku Sukot. Hudební produkci však v sobotu krátce po rozednění ukončil zvuk sirén následovaný raketovým útokem. Krátce nato na kulturní akci vtrhli ozbrojenci Hamásu, kteří okamžitě zahájili palbu z automatických zbraní.

Podle videí ze sociálních sítí a svědectví návštěvníků festivalu příslušníci Hamásu stříleli na prchající účastníky a další brali jako rukojmí. "Neměli jsme se ani kam schovat, protože jsme byli na otevřeném prostranství," řekla CNN jedna z návštěvnic festivalu. "Všichni propadli panice a začali si brát své věci."

[chooze:article;value:525205]

Příjezdové komunikace brzy ucpaly kolony aut účastníků festivalu, kteří se snažili z místa odjet. Na sociálních sítích se objevila řada videí, která zachycují stovky mladých lidí, jak utíkají ze svých aut a běží přes prázdné pole, zatímco se v pozadí ozývá střelba. Během ní řada lidí padá k zemi, přičemž není jasné, zda jsou zasaženi kulkami, nebo se jen kryjí před palbou.

https://twitter.com/BNONews/status/1711158375826751742

Podle izraelské dobrovolnické záchranné služby ZAKA bylo na místě festivalu později nalezeno nejméně 260 těl. Někteří účastníci byli Hamásem zajati jako rukojmí. Mluvčí izraelských obranných sil major Ben Wahlhaus v neděli oznámil, že počet obětí útoku Hamásu už přesáhl 700 a bude i nadále vzrůstat. Naproti tomu si izraelský protiútok v Gaze podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal životy nejméně  413 Palestinců, včetně 78 dětí. Dalších 2 300 lidí bylo zraněno.

Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu Abú Obajda v krátkém prohlášení v televizi al-Aksá prohlásil, že v neděli byl z Izraele do Pásma Gazy dopraven velký počet rukojmích. Tyto informace však zatím nelze spolehlivě ověřit. Údajně jde o více než 100 izraelských rukojmí, včetně vysoce postavených armádních důstojníků.

Izrael na agresi odpověděl leteckými údery v Pásmu Gazy a protiofenzivními operacemi na jihu země, kde Hamás ovládl několik vesnic. Deník The Washington Post s odkazem na zdroje z Bidenovy administrativy uvedl, že Izrael by mohl zahájit pozemní invazi do Pásma Gazy během následujících dvou dnů.

Podle agentury AFP byli v konfliktu zabiti, uneseni nebo jsou pohřešováni občané USA, Brazílie, Velké Británie, Francie, Německa, Irska, Mexika, Nepálu, Thajska a Ukrajiny.

Během dvou dnů ozbrojených střetů mezi Izraelem a palestinským Hamásem zemřely stovky lidí. Podívejte se na nedělní reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.