Hamás propustil 24 rukojmích, domů je převeze Červený kříž

V první třináctce rukojmích jsou matky a jejich děti, informoval izraelský portál Times of Israel. V pátek se do Izraele dostalo také deset obyvatel Thajska a jeden obyvatel Filipín, které drželi teroristé z Hamásu v Pásmu Gazy. Celkem by měl Hamás po dohodnutém příměří s Izraelem propustit 50 unesených lidí v průběhu dalších tří dnů.

Červený kříž vezl ženy a děti k přechodu u palestinského města Rafáh, které leží na hranici Pásma Gazy s Egyptem. Hranici překročily krátce po čtvrté hodině odpoledne středoevropského času. Podle dohody by se mohlo příměří prodloužit, za každý den příměří propustí Hamás deset rukojmích. 

Hraniční přechod u Rafáh:

Jak uvedl izraelský portál Haaretz, vyjednavačům se také podařilo na pátek domluvit propuštění deseti Thajců a jednoho Filipínce, které Hamás rovněž unesl. Večer už podle tamních médií překročili obyvatelé Thajska a Filipín hranice Izraele, odkud by následně měli směřovat do své země. V zajetí podle Bangkoku skončilo po útoku na Izrael 26 občanů Thajska. 

"Potvrzujeme, že Červený kříž přijal 24 civilistů zajatých v Pásmu Gazy, včetně žen a dětí, a to v rámci dohody o humanitárním příměří," sdělil v pátek večer mluvčí katarského ministerstva zahraničí Majed al-Ansari. Přerušení bojů pomohl vyjednat právě Katar společně s Egyptem a Spojenými státy. Izraelské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že propuštění rukojmí po převozu do Izraele zamířili do čtyř nemocnic. "Bývalí rukojmí se setkají se svými rodinami v nemocnicích a dostane se jim zdravotní a psychologické péče," sdělilo ministerstvo v oficiálním prohlášení.

Příměří má podle dohody trvat čtyři dny. Za 50 unesených Hamásem propustí Izrael 150 palestinských vězňů, jedná se o ženy a nezletilé. Podle webu Times of Israel, který cituje al-Ansariho, propustil Izrael v pátek ze svých věznic 39 žen a mladistvých. 

[chooze:article;value:530438]

Situaci přivítal i premiér Benjamin Netanjahu, který ale zmínil, že po krátkém příměří se izraelská armáda připravuje na další boj. "Zdůrazňuji ale, všem rodinám rukojmích a obyvatelům Izraele: Jsme odhodláni navrátit zpět všechny unesené. To je jedním z cílů téhle války," uvedl v krátkém projevu.

Celkově má mít Hamás zřejmě 240 rukojmích, které unesl při útocích na Izrael 7. října. Ten den zahynulo asi 1 200 Izraelců a občanů dalších států, a to včetně žen a dětí. 

Čtyřdenní klid zbraní mezi Izraelem a Hamásem začal platit v pátek ráno:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.