Hamás propustil další skupinu rukojmích. Jde o 14 Izraelců a tři cizince

Teroristická skupina propustila v neděli večer dalších 14 Izraelců a tři cizince. S odkazem na Červený kříž o tom v neděli odpoledne informoval mluvčí izraelské armády. Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua už během dne kontaktoval jejich rodiny. Informuje o tom deník Times of Israel.

V sobotu se dostalo 13 Izraelců a čtyři Thajci, kteří byli propuštěni mimo rámec dohody o čtyřdenním příměří, přes Egypt na izraelské území až kolem půlnoci se sedmihodinovým zpožděním oproti plánu, uvedl Jerusalem Post.

Jednání během druhého dne příměří se zadrhlo na stížnostech Hamásu, že do severní Gazy dorazilo málo humanitární pomoci, 65 kamionů oproti domluveném dvojnásobku. A že židovský stát změnil seznam palestinských vězňů, kteří měli být na oplátku propuštěni v Izraeli. Ten porušení dohody popřel, navíc obvinil Hamás, že hodlá propustit dítě bez jeho matky, což je podle něj proti úmluvám.

Situace se vyhrotila natolik, že Izrael pohrozil obnovením vojenských operací v Gaze. Katarští vyjednavači přiletěli soukromým letadlem do Izraele, což je podle CNN více než neobvyklé. S nejvyššími představiteli Kataru telefonoval ve snaze podpořit dodržení dohody i americký prezident Joe Biden.

[chooze:article;value:530579]

​Mediátorům se nakonec podařilo situaci uklidnit. Ze 13 propuštěných Izraelců je osm dětí a pět žen. Je mezi nimi první z lidí unesených na hudebním festivalu, 21letá dívka. Už jsou v nemocnici Sheba, kromě oné mladé ženy, která potřebovala akutní ošetření v jiném zařízení. Její život však není ohrožen, informoval Times of Israel.  Mezi propuštěnými je i devítiletá holčička, kterou její rodina považovala za mrtvou.

Za dva dny příměří tak Hamás propustil 26 Izraelců a 15 cizinců, kteří nespadají pod dohodu o příměří a osvobození si dojednávají jejich země zvlášť. V neděli přibylo dalších 14 Izraelců a tři cizinci.

Izrael na oplátku propustil dalších 39 vězněných Palestinců, šest žen a 33 mladistvých chlapců, tedy stejný počet jako předchozí den.

[chooze:article;value:530321]

​Egyptští a katarští vyjednavači po dramatickém dni uvedli, že nastávajících 48 hodin příměří není v ohrožení. Během nich má být propuštěno 24 rukojmích z Gazy a přes 70 vězněných Palestinců.

Podle Egypta je také nadějné další prodloužení příměří. Izrael je podle agentury Reuters ochotný pokračovat v klidu zbraní výměnou za deset osvobozených zajatců denně. Palestinský zdroj agentury uvedl, že propuštěno by mohlo být až 100 rukojmí. Což by byla zhruba polovina lidí, které Hamás při teroristickém útoku 7. října unesl. Další přibližně tři desítky jsou v rukou Palestinského islámského džihádu.

První propuštění rukojmí jsou v izraelských nemocnicích: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.