Hamás propustil dvě rukojmí, starší Izraelky odvezly z Gazy sanitky

O propuštění rukojmích informoval mluvčí Hamásu, který ho zdůvodnil závažnými "humanitárními a zdravotními" důvody, a potvrdily ho také izraelské úřady, uvedla CNN.

Osvobozenými ženami jsou devětasedmdesátiletá Nurit Cooperová a pětaosmdesátiletá Jocheved Lifšicová. Obě izraelské občanky unesli ozbrojenci Hamásu první den útoku na Izrael z kibucu Niz Or u hranic s Gazou společně s jejich manželi. Oba muži ve věku 85 a 83 let zůstávají v zajetí Hamásu v Pásmu Gazy.

[chooze:article;value:526782]

​Propuštění žen zprostředkoval Katar a Egypt. Na hraničním přechodu Rafáh je ošetřili a sanitky je převezly do Egypta. Odtud je vrtulník ještě v noci dopravil do nemocnice v Tel Avivu, kde na ně čekali příbuzní. Stav obou je stabilizovaný, informovala CNN na základě zpráv egyptských médií. Podle očitého svědka citovaného televizí v době přepravy propuštěných žen ustalo izraelské bombardování Gazy v okolí hraničního přechodu.

Už v pátek Hamás nečekaně propustil matku s mladistvou dcerou, které mají izraelské i americké občanství. V Gaze je stále přes 200 rukojmí a podle zdrojů agentury Reuters Spojené státy neoficiálně doporučily Izraeli, aby odložil plánovanou pozemní invazi do Gazy. Důvodem je získat čas na vyjednávání o jejich propuštění.

[chooze:article;value:526738]

​V pondělí se objevily zprávy, že by mělo být propuštěno 50 rukojmí, především cizinců. Zdroj BBC však informaci popřel s tím, že vyjednávání sice pokračuje, ale nenastal žádný průlom. Hamás podmiňuje propuštění zajatců příměřím a příjezdem dalších kamionů s pomocí pro Gazu. Izrael jakékoliv příměří vyloučil.

Po odjezdu sanitek zabilo izraelské bombardování v Rafáhu 28 lidí, uvedlo podle CNN palestinské ministerstvo vnitra v Gaze. V pásmu už zahynulo přes 5 000 lidí včetně dvou tisícovek dětí a více než tisíce žen. Zraněných je přes 15 tisíc. Mrtvých na straně Izraele je více než 1 400.

Téma okomentoval bezpečnostní analytik Oldřich Bureš:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.