Hamás zahájil masivní raketový útok na Izrael. Je to pomsta, vzkazuje

Přes výzvy Mezinárodního soudního dvora, aby Izrael zastavil boje v Rafáhu na jihu Pásma Gazy, se střety mezi Izraelskými obrannými silami a palestinským hnutím Hamás vystupňovaly.

Podle deníku Jerusalem Post bylo z Rafáhu v neděli odpoledne na Tel Aviv a střední Izrael vypáleno hned několik raket, dle informací deníku Times of Israel jich pravděpodobně bylo kolem desíti. Izraelská armáda potvrdila, že osm raket překročilo hranici země. Zakročit proti nim měla izraelská protivzdušná obrana.

Přesto minimálně jedna raketa izraelské území zasáhla. K žádným těžkým zraněním ale nedošlo. Jednoho člověka ve městě Herzlija poranil šrapnel. Dalších několik lidí se zranilo, když utíkali do krytu. Je to poprvé po mnoha měsících, co palestinské rakety dopadaly na Tel Aviv a okolí.

[chooze:article;value:556698]

K útoku se přihlásilo palestinské hnutí Hamás. Podle televize Al Džazíra měli vojáci hnutí už před raketovým útokem vyhlásit, že zabili a zajali několik izraelských vojáků. Hnutí také přiznalo, že jde o odvetu za jeho mrtvé civilisty. Izraelské síly měly během posledních 24 hodin zabít nejméně 80 Palestinců.

Napětí roste také přímo v Izraeli. V noci na neděli propukly podle deníku Guardian v Tel Avivu demonstrace požadující osvobození rukojmích, které bojovníci hnutí Hamás unesli při svém útoku ze 7. října. Při protestech přitom došlo k potyčkám mezi demonstranty a policií.

Právě kvůli vyjednávání o propuštění rukojmích i kvůli mezinárodnímu tlaku má vedení izraelské armády údajně zvažovat změny svého postupu v Rafáhu a okolí. Naopak představitel Hamásu Usáma Hamdan tvrdí, že další jednání s Izraelem nejsou potřeba. "Pokud neexistují žádné seriózní záruky, znamená to dát Izraeli více času na pokračování v agresi," nechal se slyšet. 

Izraelci zveřejnili video z únosu vojáka. Chtějí po Hamásu, aby je propustil:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.