Hamás ztratil kontrolu nad Gazou. Pod dětskou nemocnicí měl sklad zbraní

Mluvčí izraelské armády (IDF) kontradmirál Daniel Hagari uvedl, že vojáci našli v suterénu nemocnice Al Rantisi ve městě Gaza velitelské centrum s arzenálem zbraní včetně granátů, sebevražedných vest a dalších výbušnin, které zde skladovali bojovníci Hamásu, informuje agentura Reuters. Al Rantisi je pediatrická nemocnice, která se specializuje na léčbu pacientů s rakovinou.

"Hamás se skrývá v nemocnicích. Dnes to světu odhalíme," řekl Hagari na noční tiskové konferenci a předložil důkazy, které potvrzují informace tajných služeb, že pod dětskou nemocnicí Al Rantisi v Gaze jsou uloženy zbraně Hamásu a také místnosti, které zřejmě sloužily k držení rukojmích. Na zveřejněných záběrech je mimo jiné zachycena místnost opatřená okenními závěsy zakrývající kachlíkovou zeď, na které byl umístěný rozpis směn stráží počínaje 7. říjnem, tedy dnem, kdy Hamás podnikl útok na Izrael, při kterém povraždil asi 1200 lidí a dalších přibližně 240 vzali do zajetí. 

[chooze:article;value:529272]

Hagari dodal, že robot IDF na místě našel další teroristické tunely, včetně elektřiny odváděné z nemocnice, aby ji mohli používat teroristé v podzemí. Jeruzalém se tak snaží rozptýlit kritiku bojů v těsné blízkosti nemocnic, o nichž se předpokládá, že se v nich ukrývají teroristé.

https://twitter.com/IDF/status/1724169252054188276

Vojáci IDF z brigády Golani v pondělí sdíleli historickou fotografii, na které drží v budově zákonodárné rady Hamásu v Gaze izraelskou vlajku. "Síly IDF pracují podle plánu a provádějí mise s přesností, smrtící silou a v koordinaci mezi vzdušnými, námořními a pozemními silami s využitím přesných zpravodajských informací," citoval The Jerusalem Post izraelského ministra obrany Yoava Gallanta.

https://twitter.com/EylonALevy/status/1724131241350365465

Hamás podle jeho slov nemá žádnou moc, která by byla schopna izraelskou armádu zastavit. "Izraelské obranné síly postupují ke každému cíli. Hamás ztratil kontrolu nad Gazou, teroristé prchají na jih, civilisté rabují základny Hamásu a nemají důvěru ve vládu."

Poprvé od začátku války izraelská armáda poskytla své oficiální odhady velikosti sil Hamásu v předvečer útoku na Izrael dne 7. října. Podle IDF zahájil Hamás válku s 30 000 muži, kteří byli rozděleni do pěti regionálních brigád tvořených 24 prapory, které byly dále rozděleny do 140 rot. Každý prapor čítal více než 1 000 mužů.

Deník The Jerusalem Post napsal, že ozbrojené křídlo palestinské teroristické skupiny Hamás v pondělí uvedlo, že sdělilo katarským vyjednavačům, že skupina je připravena propustit až 70 žen a dětí zadržovaných v Gaze výměnou za pětidenní příměří s Izraelem.

"Minulý týden se katarští bratři snažili propustit nepřátelské zajatce z řad žen a dětí výměnou za propuštění 200 palestinských dětí a 75 žen zadržovaných nepřítelem," uvedl Abu Ubaida, mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu, Brigád al-Kassam, ve zvukové nahrávce zveřejněné na Telegramu.

Podívejte se na reportáž o bojích u palestinské nemocnice:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.