Harrachov bojuje s ministerstvem kvůli bytům. Lidem pětinásobně zvedlo nájem

Pan Choma je bývalý sklář v důchodu. Právě pro něj a ostatní rodiny kdysi společnost Crystalex domy na pozemcích Harrachova s městem postavila. Zvýšení nájmu čekal o 20 procent, ale když po něm ministerstvo financí, jako nový soudem určený vlastník, chtělo pětinásobek i zpětně za posledních několik let, bránil se. Stejně jako ostatní rodiny.

I s energiemi by tak prý pan Choma měsíčně platil téměř 35 tisíc korun. "Kde bychom to vzali?" řekl. Stěžují si i ostatní nájemníci. "Mám vdovský důchod 16 tisíc. To by na nájem ani nestačilo," přidala se jedna ze sousedek.

Úřednice ministerstva, která vloni přijela za lidmi do Harrachova situaci řešit, si svoji roli údajně občas spletla s politickou agitací. "Můžete v záři zvolit jiné složení zastupitelstva. Budou volby," zvolala před rodinami.

[chooze:article;value:479421]

Po odvysílání kauzy v prosinci loňského roku ministerstvo změnilo přístup. Statisícové dluhy po sociálně slabých vymáhat nebude. Věc vyřeší prodejem i s nájemníky a radnici zažalovalo. Ta nyní přešla do protiútoku. Domy totiž měly být správně před kolaudací převedené na město, což se nikdy nestalo.

"V tuto chvíli ty domy stojí na těch pozemcích zcela neoprávněně. Ministerstvu nic nezaplatíme, a naopak jsme vyzvali ministerstvo financí k odstranění staveb," uvedl starosta Harrachova Tomáš Vašíček (Změna pro Harrachov).

[chooze:article;value:490590]

"Nemáme žádné informace, že se jedná o černou stavbu. Ty domy jsou desítky let staré a my jsme nebyli stavebníkem," ohradil se tiskový mluvčí ministerstva financí Filip Běhal. "Samozřejmě se obrátíme na soud. Následně bude vyznačena příslušná poznámka v katastru nemovitostí," přidal Vašíček.

Tím radnice znemožní prodej domů patrně na několik let. Za ideální řešení celého sporu považuje město smír. Tím pádem i ponechání sklářů a důchodců v pro ně postavených bytech s přiměřeným nájemným.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.