Moderní bydlení

Harrisová má nakročeno k vystřídání Bidena, dárci jí poslali rekordní sumu

Poté, co Biden v neděli vzdal svou kandidaturu, poslali přispěvatelé Harrisové za 24 hodin 81 milionů dolarů (téměř 1,9 miliardy Kč). Je to nejvíce v historii, co za jeden den nějakému kandidátovi přišlo, informovala CNN. Šlo především o malé dárce, bylo jich 880 tisíc.

Zároveň může počítat se zhruba 96 miliony dolarů, které na kampaň nashromáždil Biden. Ten jí peníze předal spolu s volebním štábem, ke kterému v pondělí odpoledne Harrisová pronesla první veřejný projev po odstoupení Bidena.

[chooze:article;value:566015]

​Zdůraznila svou snahu sjednotit nejen demokraty, ale celý národ. Jedním z jejích hlavních témat bude právo na potrat. Připomněla svou kariéru prokurátorky, během níž bojovala proti sexuálním predátorům a podvodníkům. Takže zná typ lidí, jakým je Donald Trump, poznamenala za bouřlivého potlesku.

Republikánský kandidát na prezidenta chce podle ní vrátit Ameriku zpět do doby nerovnosti a ekonomické nespravedlnosti.

Prezident Biden sledoval její řeč ve štábu prostřednictvím telekonference ze své covidové izolace. Slíbil Harrisové veškerou podporu v kampani a volební štáb vyzval, aby ji přijmul místo něj, protože je "nejlepší".

Kromě Bidena podpořila Harrisovou většina vlivných demokratů včetně bývalé předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Pro její kandidaturu se vyslovili i ti, kteří byli považování za možné Bidenovi náhradníky.

[chooze:article;value:565872]

​Harrisovou musí za kandidátku zvolit srpnový nominační sjezd demokratů. Podle průzkumu agentury AP už má zajištěnou potřebnou většinu hlasů. Po odstoupení Bidena vznikla bezprecedentní situace. Primárky by se zhruba 100 dní před volbami nestačily uskutečnit, a tak budou o kandidatuře rozhodovat necelé čtyři tisícovky delegátů. Jestli bude mít Harrisová protikandidáty, bude známé do týdne.

Devětapadesátiletá Harrisová by byla první ženou v čele USA, první černoškou a první prezidentkou s asijskými kořeny, neboť její matka se do Spojených států přistěhovala z Indie, otec z Jamajky. Tato prvenství má už nyní jako viceprezidentka. Před vstupem do politiky působila jako generální prokurátorka v rodné Kalifornii.

Kdo nahradí Bidena? Favoritkou je Harrisová, kandidátů je více (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.