Moderní bydlení

Harrisová má za sebou první velký televizní rozhovor. Nuda, reagoval Trump

Minulý týden přijala na sjezdu Demokratické strany v Chicagu prezidentskou nominaci. Teď má Kamala Harrisová za sebou další milník na cestě do Bílého domu – první velký televizní rozhovor.

Zmínila v něm například to, jak jí její šéf – prezident USA – Joe Biden oznámil, že se vzdává prezidentské kandidatury. Prý zrovna chystala snídani, když jí zazvonil telefon. "Byl to Joe Biden a řekl mi, co se rozhodl udělat. Zeptala jsem se ho: 'Jste si jistý?' A on řekl: 'Ano.' V tu chvíli jsem upřímně nemyslela na sebe, ale na něj," popsala Harrisová.

[chooze:article;value:570713]

​V rozhovoru se Harrisová věnovala i válce v Gaze. Podpořila právo Palestinců na samostatný stát, odmítla zbrojní embargo na Izrael a apelovala na ukončení bojů a propuštění rukojmí. 

Musela ale i vysvětlovat – například změnu svého postoje k frakování, což je způsob těžby ropy a zemního plynu, při němž se do země vhání pod tlakem směs vody s pískem a chemikáliemi, čímž se v hornině tvoří pukliny. Zatímco ještě v roce 2019 byla pro zákaz této metody kvůli negativním dopadům na životní prostředí, v roce 2020 otočila.

"Jako viceprezidentka jsem frakování nezakázala a jako prezidentka frakování také nezakážu. Mé hodnoty se nezměnily. Domnívám se, že je velmi důležité, abychom brali vážně to, co je třeba udělat, abychom zabránili klimatické krizi," vysvětlila Harrisová.

[chooze:article;value:570833]

​A upravila i svůj dříve smířlivější postoj k nelegální migraci. "Máme zákony, které je nutné dodržovat a vymáhat a které se vztahují na lidi, kteří nelegálně překročí naši hranici. Měly by z toho být vyvozeny důsledky," prohlásila kandidátka Demokratické strany.

Klíčový rozhovor, jehož se účastnil také nominant demokratů na post viceprezidenta Tim Walz, sledoval i republikánský uchazeč o Bílý dům Donald Trump. Svou jednoslovnou reakci zveřejnil na sociálních sítích, kde napsal pouze: "Nudné."

Společná debata obou kandidátů by se měla konat v americké televizi ABC už za necelé dva týdny.

Rozhovoru Harrisové se věnoval pořad Svět za hranicemi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.