Moderní bydlení

Harrisovou příliš neznáme, přiznávají její voliči. Podpořit ji přijede Bill Clinton

Eva žije ve Spojených státech 20 let. Když jsme s ní mluvili na jaře během prvního kola voleb, nebyla z tehdejšího možného kandidáta demokratů Joea Bidena kvůli jeho věku nijak nadšená. "Já jsem jenom ráda, že tu změnu udělali kvůli tomu, že tam je někdo mladší, někdo zdravější a někdo s větší energií. O Kamale nikdo nic neví. My nevíme, co dělá, jaké má plány," říká Eva Johnson, Češka žijící ve Spojených státech.

O něco větší nadšení má Andrew. Je mu teprve 21 let a letos volil prezidenta vůbec poprvé. A  jeho volba byla jasná. "Doufám, že letos uvidím v Bílém domě Kamalu Harrisovou. V mém okolí většina lidí volí demokraty, ale chodím na vysokou, tam je i dost příznivců Donalda Trumpa. Takže se setkávám i s nimi, ale nevycházíme spolu špatně," svěřil se Andrew, obyvatel Atlanty.

[chooze:article;value:578836]

​Oba se shodují, že rozhodně nechtějí vidět Donalda Trumpa zpět v Bílém domě. I když Eva dodává, že by republikány v budoucnu ochotná volit byla – pokud by v jejich čele stál někdo jiný. A vidí to i ve svém okolí, prý podle toho, jak lidé společně s prezidentem volí i členy Kongresu.

"Já s kýmkoliv mluvím, s mými kamarádkami, tak pokud to jsou republikánky, tak Trumpa volit nebudou, ale všechno ostatní Republikánská strana," dodává Eva.

Američané tak do 5. listopadu rozhodnou nejen o obsazení Oválné pracovny, ale také obou komor Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů většinou vyhrává strana nově zvoleného prezidenta.

[chooze:article;value:579028]

​Předčasné hlasování ve čtvrtek začalo v dalším klíčovém americkém státě, a to v Severní Karolíně. Kampaň demokratky Kamaly Harrisové tam přijede podpořit i bývalý prezident Spojených států Bill Clinton. Zdá se, že podobně jako v Georgii je i v Severní Karolíně zájem obrovský. Za posledních 50 let tam demokraté vyhráli jen dvakrát. Naposledy když kandidoval Barack Obama.

I proto teď demokraté sází na velká jména, jako je Bill Clinton. A je to taktika, která jim, zdá se, funguje. Řady akcí se totiž účastní i samotný Barack Obama a jeho manželka Michelle bude v Atlantě přibližně za dva týdny.

Účast bývalých vysoce postavených politiků demokraty od republikánů výrazně odlišuje. Zatímco demokraté na pomoc od nich sází, republikáni hrají především na sílu svého hlavního představitele, kterým je bývalý prezident Donald Trump, a sjednocují se hlavně okolo něj.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.