Hasiči bojují s rozsáhlými požáry. Na Příbramsku hoří odpad, na Sokolovsku pražce

[chooze:gallery;value:33009]

Hustý černý kouř začal v pátek po 17. hodině stoupat z obce Dolní Hbity na Příbramsku. Vzplála tam třídírna odpadu. Hasiči kvůli velkému rozsahu požáru vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu.

"Zatím je povoláno 13 jednotek. K události míří také naše chemická laboratoř Kamenice, bude monitorovat okolí," uvedl k požáru po šesté hodině večerní mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora s tím, že na místě je velmi silný žár.

[chooze:article;value:519261]

I proto hasiči na místo povolali také záchranáře. "Hasičům jsme jako asistenci poslali záchranářskou a lékařskou posádku. Momentálně nemáme z místa hlášené žádné zranění," dodala k situaci na místě mluvčí středočeské záchranné služby Monika Nováková.

"Požár zatím není lokalizovaný. Je tu více než 15 jednotek. Soustředíme se proto na obranu, aby se nám oheň nerozšířil dál. Hoří tu hromady slisovaného plastu, což nám ztěžuje práci a vysvětluje to ten černý hustý dým," popsal Sýkora těsně před 19. hodinou situaci na místě. 

I vzhledem k tomu, že hoří plasty, radí hasiči lidem v dosahu kouře nevětrat. Samotné Dolní Hbity prý nejsou v ohrožení, problém však nastává dále po větru. "Pokud ten černý dým k někomu doputuje, měl by zavřít okna," zdůraznil Sýkora. 

[chooze:article;value:519220]

​Na místo zamířil i policejní vrtulník s bambivakem. I díky němu se hasičům daří bránit šíření plamenů. "Ačkoli to na první pohled nevypadá, daří se nám požár usměrnit a držet v areálu," informoval Sýkora po osmé večer.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat až ve 22:00. Podle informací zveřejněných na sociální síti X středočeských hasičů, zůstala na požářišti tři ohniska, která budou hasiči postupně rozebírat za využití těžké techniky a dohašovat s tím, že do zásahu bylo nasazeno 141 hasičů.

"Redukujeme síly a prostředky. Část jednotek se vrací na své základny. Čeká nás rozebírání ohnisek požáru pomocí těžké techniky. Stupeň požárního poplachu bude snížen na druhý po odjezdu části jednotek," uvedli hasiči po půlnoci.

[chooze:article;value:519064]

​​Požár na Sokolovsku

K rozsáhlému požáru museli v noci na sobotu vyjet také hasiči na Sokolovsku. "Zasahujeme u požáru skládky pražců v Tisové. Jedná se o velký rozsah, vyhlášený je III. stupeň požárního poplachu. Požár je viditelný z velké dálky, stejně tak vysoký sloupec kouře. Doporučujeme v okolí nevětrat. Na místo jede chemická laboratoř na měření zplodin ve vzduchu. Na místě je 16 jednotek hasičů s 29 kusy zásahové techniky," uvedli po půl desáté v noci na facebooku.

Hasiči se primárně zaměřují na ochranu okolí a zabránění šíření požáru. S ohledem na rozsah je podle jejich vyjádření velmi pravděpodobné, že se bude jednat o dlouhodobý zásah.

"Krátce po půlnoci, tedy tři a půl hodiny od nahlášení požáru u Tisové na Sokolovsku, zasahuje na místě 54 kusů požární techniky. Zasahující hasiči požádali o pomoc kolegy z Plzeňského a Ústeckého kraje, na místo je potřeba větší množství velkokapacitních cisteren a výškové techniky. Při hašení je nutné časté střídání hasičů, s ohledem na podmínky na místě dochází k častému přehřátí zasahujících. Požár není v areálu ETI Tisová, ale v sousedství. Hasiči se stále zaměřují na ochranu okolí a zastavení šíření požáru. Ten stále není pod kontrolou," informovali na svém facebooku hasiči z Karlovarského kraje po půlnoci na sobotu.

Nad ránem hasiči informovali, že zásah u Tisové stále pokračuje. Na místo již dorazily posily z okolních krajů. Kromě velkoobjemových cisteren si vyžádali rovněž speciální automobil s velkou zásobou pěnidla. S ohledem na velké množství hořícího materiálu předpokládají dlouhotrvající zásah a zvažují, že v sobotu dopoledne povolají na pomoc letecké hašení. V průběhu hašení se zranilo několik hasičů.

Na místo se vydal i vrtulník. "V tuto chvíli jeden pronajatý Black Hawk zasahuje v Řecku a ten druhý je od rána nasazen u požáru v Tisové na Sokolovsku. Zde lítá zároveň s vrtulníkem letecké služby," napsali hasiči. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.