Hasiči druhý den bojují s lesním požárem na Písecku. Do karet jim nahrál déšť

Rozsáhlý požár zachvátil v sobotu u Jetěnic na jihu Čech pole a následně i les. "Postupně jsme průzkumem zjistili, že hoří les i paseky. Požár se suchým porostem a také větrem rychle šířil," uvedli večer k zásahu hasiči, kteří na místo vyrazili ze sedmi stanic. Přidalo se k nim 17 dobrovolných jednotek a hasicí vrtulník. 

Kromě letecké jednotky hasiči na místě zasahovali po celou noc, vrtulník se do oblasti vrátil opět až ráno. Velikou pomoc v neděli přinesl déšť, sdělila redakci TN.cz mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů před devátou hodinou dopolední. Požár podle ní zatím není lokalizovaný a pod kontrolou, vývoj je ale pozitivní. "Podařilo se zabránit dalšímu šíření, nikde už nejsou vidět plameny," prozradila Matějů. 

[chooze:article;value:513389]

​Situaci ze vzduchu monitorují drony, které zjistily, že požár už se nešíří korunami stromů. Hasiči očekávají, že se ho během neděle podaří dostat pod kontrolu. "Už nyní je ale jasné, že dohašování bude probíhat v řádu dnů," dodala Matějů. 

Kvůli rozsahu požáru a náročnosti zásahu hasiči večer vyhlásili třetí stupeň poplachu. Zasaženo bylo více než 30 hektarů lesa, v oblasti naštěstí nejsou žádné domy či další stavení nebo dětské tábory. Nebylo tak potřeba nikoho evakuovat. 

Vzniku požárů aktuálně nahrávají vysoké teploty a velké sucho. Na celém území České republiky před nimi až do odvolání platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s vysokým stupněm nebezpečí. Jenom v Jihočeském kraji hasiči za sobotu evidují celkem 12 požárů v přírodě. 

​"V lesích ani jinde nerozdělávejte ohně, nevypalujte trávu, neodhazujte cigaretové nedopalky na zem, nepoužívejte přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně," apeluje v souvislosti s výstrahou na lidi ČHMÚ. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.