Hasiči likvidují ohnisko ptačí chřipky na Třebíčsku. Utratí 50 tisíc kachen

Ve velkochovu ve Valdíkově začalo ve středu vybíjení 47 tisíc kachen, provádí ho pracovníci ve speciálních ochranných oblecích. Na farmě řádí vysoce nakažlivý typ ptačí chřipky H5N1. Vjezd do areálu hlídá policie, uvnitř jsou desítky hasičských vozidel.

"Zaplynování hal není reálné, takže se zvířata musí vynášet. Usmrcování těch nakažených zvířat probíhá za pomoci oxidu uhličitého v kontejnerech," řekl vedoucí krizového oddělení Statní veterinární správy Brno Petr Kučínský.

Kvůli chytání živých kusů to jde pomalu. Pracovníci navíc musí dodržovat přísná hygienická opatření, ochranné obleky jsou nutností. Stejně jako dezinfekce při každém odchodu z objektů s nakaženými ptáky.

[chooze:article;value:540088]

​"Lidé, kteří jsou v halách, mají celoobličejové masky, dvoje rukavice, dezinfikovatelnou obuv," popsal Kučínský. 

Nákaza se na farmě objevila v neděli. Během dvou dnů uhynulo přes 5 000 kachen. Škoda bude nejméně šestimilionová. "Kousek od areálu je rybník, může být z těch volně žijících ptáků," uvedl ředitel kachní farmy Stanislav Hubálek.

Veterináři také dohlížejí na veškeré malochovy i velkochovy v desetikilometrovém pásmu dozoru okolo Valdíkova. Chovatelé musí mít svou drůbež zavřenou ve vnitřních výbězích, aby se také nenakazila. "Mám šest slepic, všechny jsou zavřené," řekl místní chovatel Jan Bouzek.

V zasaženém kachním velkochovu bude vybíjení trvat podle odhadů nejméně do pátku. Jen od začátku roku se ptačí chřipka objevila na téměř dvou desítkách míst. Z toho ve třech komerčních velkochovech. Celkem už muselo být vybito na 150 tisíc kusů drůbeže.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.