Hasiči likvidují ohnisko ptačí chřipky v Kosoříně. Opatření potrvají měsíc

Na místo přijeli ve čtvrtek hasiči a veterináři. Usmrcování zvířat probíhá podle standardního a osvědčeného scénáře, haly se zaplynují oxidem uhličitým a poté se uhynulá drůbež vyveze ven. Bude jí 300 tun.

Tenhle typ viru má být podle veterinářů velmi agresivní a zvířata velmi rychle hynou. Pracovníci přišli v úterý ráno do práce a objevili 400 mrtvých zvířat, testy ještě týž den potvrdily ptačí chřipku. O jejím výskytu hned informoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na mimořádném brífinku v Litomyšli přímo před sídlem společnosti.

Podle veterinářů je prakticky vyloučeno, aby nákaza zůstala jen v jedné hale, proto se musí drůbež zlikvidovat ve všech deseti budovách.

[chooze:article;value:539592]

​Jde o vyšlechtěné kohouty a slepice, které jsou určené na produkci násadových vajec, také ta musejí skončit v asanačním podniku v Žichlínku. Stát bude škody chovateli kompenzovat, zaplatí také likvidační práce i následnou dezinfekci.

V místě platí mimořádná veterinární opatření a potrvají měsíc. Lidé by měli mít v okruhu deseti kilometrů drůbež zavřenou, pokud to není možné, měli by zajistit, aby nepřišla do kontaktu s volně žijícími ptáky nebo jejich trusem. Tato hospodářská zvířata se nesmí nikam přesouvat a zakázané jsou například burzy ptactva.

Největší ohnisko ptačí chřipky v Česku veterináři objevili v prosinci 2022 v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Tehdy nařídili zlikvidovat 750 tisíc nosnic. V Kosoříně ve čtvrtek práce rozhodně neskončí, akce je naplánovaná na několik dní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.