Hasiči na severu Moravy v neděli zachránili 230 lidí. Připravují se na likvidaci škod

[chooze:gallery;value:37389]

​Hasiči z Olomouckého kraje v noci na pondělí ukončili náročný zásah na povodní těžce zasaženém Jesenicku a Šumpersku. "Využili jsme vrtulníky a další dostupné způsoby záchrany – hasičská vozidla i čluny. Nejvíce zásahů tohoto charakteru evidujeme podél toku Bělé – z Jeseníku až do Mikulovic, kde jsme pomáhali lidem ze zaplavených domů," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Komplikovaný byl podle Balážové zásah v okolí Hanušovic, kde se utrhl břeh řeky. "Zaplavena byla i Ruda nad Moravou a Bohdíkov, kde jsme zachraňovali obyvatele vrtulníkem. V Postřelmově při soutoku Desné a Moravy voda překonala hráz a hrozila zatopením obce a průmyslového areálu. Díky rychlé reakci hasičů se podařilo vodu z lagun odčerpat," uvedla mluvčí.

[chooze:article;value:573919]

Celkově hasiči v kraji zachránili 230 lidí, včetně dětí, a evakuovali jich 2 000. "Voda na severu kraje pomalu opadá, jsou podemleté a stržené některé silnice, poškozené jsou i rodinné domy. Jakmile to situace dovolí, zahájíme likvidační práce," dodal Blažová s tím, že se její kolegové chystají na zásahy jižněji na toku Moravy.

Zoufalství obyvatel Jeseníku je na maximu. V obci se pokazilo, co mohlo: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.