Hasiči nasazují zdraví i životy. Nejtragičtější pro ně byl rok 2021

Jakmile podobně smutná událost nastane, následuje ze strany generálního ředitelství hasičského záchranného sboru několik nezbytných kroků.

"Samozřejmě aktivujeme krajského psychologa, který je schopen poskytnout tu první posttraumatickou péči nejenom členům rodiny, ale také i kolegům uvnitř sboru," říká mluvčí generálního ředitelství hasičů Martina Götzová.

Rodině zesnulého navíc ze zákona automaticky vzniká nárok na jednorázové odškodnění. Dále má pak právo na náhradu přiměřených nákladů spojených s pohřbem, na výživu pozůstalých, na věcné škody a v případě, že by hasič nezemřel na místě, i na náhradu nákladů spojených s léčením. Celkem od roku 2001 zemřelo v Česku 26 hasičů, 12 profesionálních a 14 dobrovolných.

[chooze:article;value:514135]

"Ty události, u kterých bohužel kolegové položili svůj život, byly různé. V 10 případech se jednalo o požáry, v osmi případech zemřeli při dopravní nehodě při cestě k zásahu a v 8 případech to byly různé technické zásahy například při povodních," pokračuje Götzová.

Mezi širokou veřejností se obvykle zdvihne obrovská vlna porozumění a podpory. Finanční i psychické.

Dva hasiči zemřeli před 25 lety na v Rybitví na Pardubicku. Jeli k požáru rodinného domu do Lohenic a na mokré silnici dostali smyk. Dodnes tam na ně chodí rok co rok jejich kolegové vzpomínat.

Nejtragičtější z podobných událostí posledních let je výbuch domu v Koryčanech na Kroměřížsku. V září 2021 hasiči přijali oznámení o úniku plynu. Muž, který podle obžaloby výbuch způsobil, u soudu následně přiznal, že navrtal plynové potrubí.

[chooze:article;value:514059]

"Ten zásah z prvopočátku nevypadal nijak dramaticky. Ta první jednotka dojela na místo ve 12:44 a dvě minuty po dojezdu nastal výbuch," popisuje generální ředitel hasičů Vladimír Vlček.

Dva hasiči událost nepřežili, další se zranil. "Viděl jsem toho mladého, jak vyběhl ven a něco tam u toho plynoměru dělal. Ty kluky jsem znal osobně, velice správní kluci to byli," vzpomíná svědek.

Koncem roku 2022 zemřel při požáru domu v Arnultovicích na Novoborsku dobrovolný hasič. Spadl na něj strop, když chtěl zachránit život seniorovi uvnitř. Doma na něj čekala těhotná manželka. I té ze zákona náleželo odškodnění. Město Skalice u České Lípy a místní sbor dobrovolných hasičů navíc uspořádali pro rodinu veřejnou sbírku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.