Hasiči po celé ČR měli na Štědrý den napilno. Hořely věnce i vánoční stromky

První požár lidé nahlásili kolem sedmnácté hodiny v Praze na Novém Městě. Tam hasiči zasahovali u hořícího stromku v bytě obytného domu. "Po prskavce začal hořet stromek, z bytu se evakuovali tři děti a jedna dospělá osoba," řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

O pár hodin později začal od prskavky hořet i stromek v pražském Karlíně. "Tam jsme museli zachránit šest osob. Čtyři dospělé a dvě děti jsme předali zdravotnické záchranné službě," dodal. V Karlíně způsobil požár vánočního stromku škodu ve výši 300 tisíc korun.

[chooze:article;value:534439]

​Typicky vánoční požáry hlásili hasiči i v Královéhradeckém, Olomouckém nebo Středočeském kraji. "Takový typicky vánoční požár řešili hasiči v Novém Bydžově přímo na Štědrý den, kde shořel vánoční adventní věnec na stole u stromečku. Naštěstí byl ten požár zpozorován velmi rychle a nestihl se tak rozšířit na okolní vybavení domácnosti," uvedla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová.

"Pokud je ten věnec umístěný na hořlavé podložce nebo je třeba poblíž nějakého hořlavého materiálu, jako jsou třeba záclony a jiné textilie, velice rychle se pak ten oheň šíří, protože máme domácnosti plné umělých materiálů, které rychle hoří," vysvětlila mluvčí hasičů Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Podle hasičů jde o podobný počet požárů jako v loňském roce. Ne všechny však byly spojené s Vánoci. Hasiči zasahovali například i u roubenky z 18. století, kde majitel nedodržel zásady bezpečného provozu elektrického přímotopu. Na Štědrý den lehla popelem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.