Hasiči se na čarodějnice nezastavili. Jen na Vysočině řešili 90 událostí

[chooze:gallery;value:35742]

​Kombinace sucha, silného větru a na některých místech i neopatrného pálení čarodějnic dala v úterý hasičům hodně zabrat. Velmi náročný den to byl zejména pro hasiče na Vysočině. "Zasahovali jsme u devíti desítek událostí," uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová. 

Ve více než 30 případech hasiči na Vysočině odstraňovali stromy a větve, které spadly na komunikace. Museli ale řešit také 19 požárů, z toho 14 v přírodním prostředí. "U dvou požárů byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Jednalo se o požáry lesů u Horní Cerekve na Pelhřimovsku a Sázavky na Havlíčkobrodsku. Majetková škoda vzniklá požárem u Horní Cerekve nebyla zatím vyčíslena, u Sázavky je předběžně 500 tisíc korun," dodala mluvčí. Žádný z těchto požárů neměl přímou souvislost s pálením čarodějnic.

Jinak tomu ale bylo v hlavním městě. "Hasiči v Praze zasahovali u šesti požárů, které souvisely s rozděláváním ohně. Byly to naštěstí menší požáry travních porostů, které nezpůsobily žádné škody. Ve třech případech jsme na místo ohlášeného požáru vyjeli zbytečně. Jednalo se hlídané ohniště, které ale organizátor nenahlásil," uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Problémy kvůli čarodějnicím měli i ve středních Čechách. "Od úterní 16. do středeční šesté hodiny jsme zaznamenali 71 výjezdů ve Středočeském kraji. Z toho bylo 12 požárů a pouze ve čtyřech případech šlo o události související s pálením čarodějnic. V 17 případech jsme vyjeli prověřit požár, který se ukázal být hlídaným pálením," uvedli středočeští hasiči. 

[chooze:article;value:553195]

Rušno bylo i v Královéhradeckém kraji. "Evidujeme celkem 54 událostí, oproti tomu loni zasahovaly jednotky požární ochrany v tento den u 18 událostí," uvedli hasiči. Samotné pálení čarodějnic v tom ale bylo zřejmě nevinně. "Ani jeden z požárů neměl prokazatelnou souvislost s pálením čarodějnických ohňů, hlášená pálení velkých čarodějnických vater se obešla bez zásahu našich jednotek. Co působilo větší komplikace, byla různá menší pálení dřevního odpadu nebo pálení v přírodním prostředí," dodali hasiči. 

Také na jihu Čech vypukly desítky požárů. "Zasahovali jsme u 22 požárů, žádný z nich ale neměl přímou souvislost s pálením čarodějnických ohňů. Výrazně větší komplikace pak způsobují sucho a především silný vítr. Nárůst počtu požárů pozorujeme právě u 'uteklých' pálení na loukách a v lesích," uvedli jihočeští hasiči.

U Nového Vojířova vítr zlomil strom, který spadl na dráty elektrického vedení. Kvůli následnému požáru lesa museli hasiči vyhlásit druhý stupeň poplachu.

"Největším požárem byl požár pily v Ratibořicích, kde se škoda na budově a zařízení vyšplhala na čtyři miliony korun. I přes silný vítr se zasahujícím hasičům podařilo uchránit další budovy a uskladněné dřevo v hodnotě šest milionů korun. Příčinu vzniku požáru budou šetřit naši vyšetřovatelé," dodali hasiči. 

Na západě Česka klid

Relativní klid byl v západní části republiky. "Během večera a noci z úterý na středu jsme zasahovali u dvou požárů. V Sokolově byl hlášený požár z dálky, na místě zjištěno, že se jedná o vatru při 'čarodějnicích', která je pod kontrolou přítomných. Uzavřeno jako planý poplach. V noci jsme zasahovali u požáru suchého porostu na ploše 10×10 metrů u obce Tři Sekery. Jinak byl klid," popsal mluvčí hasičů Martin Kasal.

[chooze:article;value:553296]

​Podobná byla situace na Plzeňsku. "Pálení čarodějnic v Plzeňském kraji proběhlo bez problémů. Pár výjezdů k již uhašeným či kontrolovaným ohňům a jeden požár hrabanky na Rokycansku. Zda souvisel s pálením čarodějnic, nevíme. Byl beze škody a vyšetřovatel na místo jet nemusel," uvedl mluvčí plzeňských hasičů Petr Poncar. 

A klid byl i na Ústecku a jihu Moravy. "Pálení čarodějnic v Ústeckém kraji proběhlo bez větších komplikací. Vyjeli jsme pouze ke čtyřem událostem," uvedli ústečtí hasiči. "Zasáhnout jsme museli pouze ve dvou případech, v Modřicích a v Šumicích, kdy se plameny rozšířily mimo ohniště," svěřili se zase jihomoravští hasiči.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.