Hasiči stále zasahují u požáru na Svitavsku. Hledají skrytá ohniska

Hasiči vyměnili hadice za motyky a sekery. Co se bude dít dál, rozhoduje termokamera. Teploměr ukazuje 32 stupňů Celsia. A pokud je teplota vyšší, místo se znovu musí prolít. Rizikové jsou kraje, kde začíná suchá tráva.

Kdo na místě pracoval, jako by složil fyzické testy. "Velká úleva, po těch třech dnech toho máme plné zuby," řekl řídící důstojník Tomáš Nárožný.

Jen vylézt nahoru je problém, natož s nějakou technikou. "Celkem 29 jednotek bojovalo tři dny s požárem lesa," shrnula mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Je to prý v poslední době nejnáročnější zásah – hrabanka se ve stráni musela prolít minimálně do hloubky deseti centimetrů. Aby hasiči uhasili jeden metr čtvereční, musí tam vylít v průměru sto litrů vody. A hořely rovnou čtyři hektary. Vodu 40krát shodil vrtulník.

[chooze:article;value:571890]

​Hasičům obvykle skrytě hoří až půl metru pod nohama. Kolik má strom dřeva nad zemí, má totiž i pod ní. Největší starosti dělají hasičům kořeny smrků, jsou dlouhé až pět metrů a problém je, že vedou těsně pod povrchem.

Oheň se šíří i myšími dírami. Fungují jako komín, který má dobrý tah. V minitunelech hoří pavučiny i šišky. Jsou i případy, kdy se oheň objevil i 50 metrů od místa, kde do půdy zalezl.

Pak mají hasiči najednou oheň v zádech a může se stát, že se otočí vítr proti nim. Jeho poryvy měnily směr i tady. "Určitě vznikne škoda přes půl milionu korun," odhaduje Horáková. Na tomto místě hořelo letos v létě už potřetí, teď nejsilněji. Ve hře je i to, že hasiče mohl zaměstnat žhář.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.