Hasiči vyjíždí k divokým včelím rojům. Volejte nejdřív nás, prosí včelaři

Když je včelstvo při síle, v jednom úlu je až 50 tisíc včel. Teď je období, kdy se hlásí ke slovu rozmnožovací pud. Část včel s královnou vylétne a společně hledají místo, kde by se usadily. S sebou vezmou i zásobu medu na několik dní. Nemají důvod někoho bodnout. Jsou to teď v zásadě bezdomovci a čekají, co bude dál.

Jeden roj jako mračno postupoval Pardubicemi a usadil se v Sakařově ulici. Včely našly dutinu pro přežití, kterou byla díra ve fasádě rodinného domu.

Hasiče přivolali kolemjdoucí. Jelikož jde o veřejné místo, museli roj zlikvidovat, protože po chodníku se mohl pohybovat alergik. Vysavač na hmyz má v sobě nože a ten včely usmrtí.

[chooze:article;value:499910]

Roj stojí několik tisíc korun, ale pokud má neznámý původ, včelař si ho vzít nesmí. Hrozí totiž přenos nemocí jako mor nebo varroáza. "K nahlášeným rojům musíme vyjet. Prosíme včelaře, aby byli všímaví a svoje roje si hlídali," upozornila mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Včel je totiž málo; letos mohlo uhynout až čtvrt milionu včelstev. Kdo tedy roj uvidí, měl by nejdřív volat nejbližšího včelaře. Číslo na něj najde v registru na internetu. "Kdokoli si může otevřít na stránkách ministerstva zemědělství včelí stanoviště. Objeví se mu tam mapa a tam hned vidí, kolik je v okolí včelařů. Je tam na ně kontakt i adresa," vysvětlil včelař Evžen Báchor.

Rojení včel je na svém vrcholu. Roj může vážit až sedm kilogramů a usadí se klidně v dřevěné paletě, trávě nebo dokonce pod sedlem bicyklu. Žihadlo zdravého člověka nijak neohrozí, včelí jed dokonce pomáhá i jako léčivo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.