Havárie jezu na Mělnicku způsobila komplikace v lodní dopravě

Zatímco úhoř měl štěstí, že ho na souši našel zachránce, rak štěstí neměl. A smůlu měly i desítky nákladních lodí, které jsou už pátý den uvězněny na mělčině. Minulý týden se porouchalo zdymadlo jezu v Dolních Beřkovicích na Mělnicku.

"V pátek 6. října ve večerních hodinách se sklopil hydrostatický sektor a tím se začala vypouštět jezová zdrž," vysvětluje mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

[chooze:article;value:522190]

​"Lodě jsou v té zdrži na suchu. A my jsme zůstali viset v blátě," stěžuje si Jan Vinkler, jednatel dopravní společnosti Konakl.

Hladina klesla o 110 centimetrů. Kvůli opravám jezu snížila průtok i Vltava. Teprve ve středu se podařilo vodohospodářům dát jez do pořádku. Na místě je norná stěna, a také rozsypaný sorbent, který tam umístili hasiči. A to kvůli uniklým látkám z lodí, jenž jsou teď doslova na suchu.

V okolí platí dočasný zákaz rybolovu. Právě pro rybáře je pohled na vyschlou řeku nejsmutnější. "Když klesá voda v Labi, tak nám klesá voda v tůních, kde máme ryby," říká jednatel Českého rybářského svazu pro Mělnicko Marek Macholda.

S přesunem živočichů do hlubší vody pomáhali dobrovolníci. Ve středu v noci by vodohospodáři měli konečně začít doplňovat vodu v Labi. Teprve po pár dnech se začnou sčítat škody.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.