Havárie letadla v Nepálu: Cestující zachytil poslední vteřiny před smrtí

Pád letounu ATR72 společnosti Yeti Airlines v nepálském městě Pokhara nikdo z 68 cestujících neočekával. To alespoň ukazují záběry, které za letu jeden z nich pořídil. Od prvních zjevných problémů do tvrdého dopadu uplynulo sotva několik vteřin.

Jak to vypadalo uvnitř letadla krátce před tragédií, zachytil na mobilní telefon jeden z pasažérů. Mladý Ind Sonu Jaiswal se na záběrech usmívá, pak se ale let mění v drama. Kamera se začíná třást a všude kolem je slyšet křik cestujících. Pak přichází hlasitá rána a letadlo zachvátí plameny. 

Podle těchto i dalších záběrů se zdá, že pilot neodhadl rychlost při přistávání a při zatáčení ztratilo levé křídlo kvůli pomalému letu vztlak. Letoun se tak na tuto stranu naklonil a rychle se zřítil k zemi. Vzhledem k malé výšce už v té chvíli nejspíš nemohli piloti zřícení letadla zabránit. Přesné příčiny pádu ale ukáže až vyšetřování. Letové záznamníky, takzvané černé skříňky, už se úřadům podařilo zajistit.

[chooze:article;value:484572]

Poslední okamžiky před pádem popsal svědek, kterému se podařilo zřícení letounu také zachytit, ale zvenčí. "Došlo k obrovskému výbuchu. Vypnul jsem video a všude kolem byly rudé plameny. Cítil jsem, jak se třese země, jako by bylo zemětřesení," přiblížil událost Diwas Bohora.

Jak uvádí agentura AP, při havárii zahynulo nejméně 68 z celkem 72 lidí na palubě. Kromě místních byli mezi pasažéry také lidé ze zahraničí, konkrétně z Indie, Ruska, Francie, Jižní Koreje, Irska, Argentiny a Austrálie. Jde o nejhorší leteckou nehodu v Nepálu od roku 1992, tehdy tam při pádu pákistánského letadla zahynulo 167 lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.