Havárie potrubí na Pardubicku. Horká voda tryskala několik metrů vysoko

Znovu jako by tam vytrysklo lázeňské vřídlo. Horká voda stoupala do výšky několika metrů. Bylo slyšet hučení a vidět pára. V mžiku se na soukromé zahradě vytvořila obrovská laguna vody.

Stalo se to už ve středu odpoledne, a ještě ve čtvrtek ráno se nezačalo s opravami. Nicméně elektrárna slíbila, že během dne už bude všechno v pořádku.

[chooze:article;value:552542]

Havárie se stala v místě, kudy vede páteřní potrubí. To zásobuje teplem Pardubice i Chrudim. Ale naštěstí jde o trasu, která se dala uzavřít a technici mohli vést horkou vodu oklikou. Takže společnost tvrdí, že dodávky tepla by ohrožené být neměly. Příčinu nadále zjišťuje.

Je to rok, co potrubí prasklo jen o půl kilometru dál. Bez tepla tehdy bylo 60 tisíc východočeských domácností, závada donutila nemocnice přejít na nouzový režim a třeba plavecký stadion zavřel úplně.

Podle elektrárny za to mohla zvýšená koroze. Když u Hrobic došlo k největší explozi, v celém vedení se podle expertízy změnil tlak. A to pak vedlo k prasklinám ještě na dalších dvou místech.

Rozvody tepla z opatovické elektrárny měří přes 300 kilometrů, vedou i v zemi nebo lesem. Potrubí je staré více než půl století a společnost tvrdí, že jeho oprava je vzhledem k jeho stáří prakticky na denním pořádku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.