Havárii vrtulníku nepřežilo pět mladých mariňáků, nejmaldšímu bylo 21 let

Mariňáci byli přiděleni k 361. těžké vrtulníkové letce, která je součástí 3. leteckého křídla námořní pěchoty a sídlili na letecké základně námořní pěchoty Miramar v San Diegu. K havárii došlo po jejich odletu z letecké základny Creech poblíž Las Vegas na jejich domovskou základnu Miramar v San Diegu, informuje agentura AP. Vrtulník zmizel z radarů v úterý večer během rutinního cvičného letu. Jeho trosky byly nalezeny ve středu ráno poblíž Pine Valley, asi 45 mil východně od San Diega.

"S těžkým srdcem a hlubokým zármutkem sdílím ztrátu pěti vynikajících mariňáků," uvedl v prohlášení generálmajor Michael Borgschulte, velící generál 3. leteckého křídla námořní pěchoty. "Rodinám našich padlých mariňáků posíláme naši nejhlubší soustrast a zavazujeme se, že vám v této neuvěřitelně těžké době zajistíme podporu a péči."

[chooze:article;value:510251]

Nejmladším členem posádky byl jednadvacetiletý svobodník Donovan Davis z Olathe v Kansasu, který byl na Nový rok povýšen do hodnosti svobodníka. Nejstarší byl kapitán Miguel Nava (28) z Traverse City v Michiganu, který v roce 2017 absolvoval Námořní akademii USA. Ostatní členové byli identifikováni jako seržant Alec Langen (23) z Chandleru v Arizoně, kapitán Jack Casey  (26) z Doveru v New Hampshire a kapitán Benjamin Moulton (27) z Emmettu v Idahu.

https://twitter.com/AP/status/1756083260629590060

Armáda ve čtvrtek potvrdila, že všech pět mariňáků zahynulo při havárii vrtulníku, který se zřítil během sněhové bouře. Operační důstojník 3. leteckého křídla námořní pěchoty plukovník James C. Ford uvedl, že v současné době probíhají práce na vyzvednutí jejich ostatků, což bude kvůli těžko přístupnému terénu a špatnému počasí trvat týdny. Příčina havárie zatím není známa.

Přestože byl vrtulník CH-53 navržen tak, aby vydržel náročné podmínky jako je pohyb nad členitým terénem za špatného počasí, podílel se už na několika tragických nehodách. K nejhorší z nich došlo podle deníku USA TODAY v roce 2005 v Iráku, když se stroj CH-53E zřítil během písečné bouře. Tehdy zahynulo 31 lidí.

Rich Martindell, bývalý vyšetřovatel leteckých nehod, řekl deníku USA TODAY, že nehodovost vrtulníků CH-53 je ve srovnání s ostatními letouny námořní pěchoty více než dvojnásobná. Uvedl, že v letech 1984 až 2008 měly vrtulníky CH-53 v průměru 5,96 nehod na 100 000 letových hodin, zatímco ostatní vrtulníky měly v průměru 2,26 nehod na 100 000 hodin. Podle jeho slov bude nehodovost vrtulníku CH-53E jedním z mnoha faktorů, které bude vyšetřovací komise zvažovat.

Na tragédii zareagoval i prezident Joe Biden, který v prohlášení uvedl, že on a první dáma Jill Bidenová jsou "zdrceni" smrtí mariňáků. "Vzhledem k tomu, že ministerstvo obrany nadále vyhodnocuje, co se stalo, vyjadřujeme naši nejhlubší soustrast jejich rodinám, jejich letce a americké námořní pěchotě, protože truchlíme nad ztrátou pěti nejlepších bojovníků našeho národa," řekl Biden. "Naši vojáci reprezentují to nejlepší z našeho národa a těchto pět mariňáků nebylo výjimkou."

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.