Havarijní stav českých nemocnic. Budeme se na ně muset skládat?

Netěsnící okna, zastaralé vybavení pokojů, prostředí, které působí stísněně a depresivně. Zaměstnanci dětské pediatrie v čele s přednostkou kliniky se dlouhodobě nevyhovující stav oddělení rozhodli řešit sami a prostředky začali shánět prostřednictvím sbírky. Z vybraných peněz chtěli vedení nemocnice přispět na vypracování projektové dokumentace, a modernizaci areálu tak urychlit.

"Chtěli jsme pomoci jako zaměstnanci vedení nemocnice, aby se rekonstrukce mohla realizovat. Jsou tady těžce nemocné děti, děti po transplantaci, děti po sebevražedných pokusech. Samozřejmě to prostředí na pacienta působí. A pokud působí depresivně, my mu moc nepomůžeme. Byť si myslím, že se tu provádí špičková medicínská péče," vysvětlila záměr sbírky přednostka pediatrické kliniky Lucie Gonsorčíková.

Ve sbírce se během několika dní vybralo téměř 300 tisíc korun, pak ji ale vedení nemocnice zastavilo. 95 let starý areál se opravuje postupně a i s rekonstrukcí pediatrie se podle managementu počítá a na realizaci prostředky nechybí. Sbírka, kterou zaměstnanci vyhlásili bez vědomí vedení nemocnice i ministerstva zdravotnictví, to prý ale neurychlí.

[chooze:article;value:551605]

"To je proces, kde musíme dodržet několik mnoho předpisů. V první fázi musí dojít k rozhodnutí definitivní dislokace. Dále je nutné začít projektovat, vše se nese v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. V rámci stavebního řízení je nutné vyjádření památkářů, následná realizace, pohybujeme se v řádech let," uvedl Jan Halíř, ekonomický náměstek Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Rekonstrukce rozsáhlé nemocnice areálového typu se provádí složitě. Práce musí být rozfázovány, protože vše probíhá za plného chodu a musí se myslet například na přesuny jednotlivých oddělení. "Za poslední dva roky bylo investováno do oblasti staveb zhruba přes dvě miliardy korun," informoval Halíř.

"Thomayerova nemocnice v minulosti nehospodařila úplně nejlépe. Částečně to šlo přičíst řízení nemocnice a částečně tam byla historicky nerovnováha v úhradách. Ta nemocnice dlouhodobě neměla dostatek prostředků na to, aby sama investovala," sdělil Jan Michálek, ředitel odboru přímo řízených organizací MZČR.

[chooze:article;value:551922]

"Pak přichází státní prostředky, kdy ministerstvo má nějaké investiční programy. Do roku 2020 tam ze státního rozpočtu šlo nějakých 500 milionů za nějaké roky předtím a od roku 2021 se nám podařilo do Fakultní Thomayerovy nemocnice směřovat i evropské fondy ve výši 1,3 miliardy," dodal.

Ve veřejné sbírce se peníze vybíraly i na dětskou psychiatrii v Lounech. Přestože vloni ministerstvo zdravotnictví slibovalo, že velmi aktivně začne řešit, co s dětskou lounskou psychiatrií bude, jednání zatím nepokročila.

"Teď probíhá jednání na půdě ministerstva a majitele budovy, kde teď sídlíme, a jedná se o rozsahu úprav a o ceně. A také o tom, kdy by ty úpravy měly začít. V plánu je určitě interiér obou oddělení s tím, že se udělají nové podlahy, podhledy a zdi, světla a nové vybavení," informovala ředitelka dětské psychiatrie v Lounech Nikol Přibilová. "Chtěli bychom po tom pronajímateli, aby to zrekonstruoval stavebně. Psychiatrie se bude spolupodílet na nějakém vybavení," dodal Michálek.

[chooze:article;value:550995]

Rekonstrukce by pak měla proběhnout ideálně v době, kdy bývá psychiatrie minimálně vytížena. Tedy v období letních prázdnin, kdy většina pacientů tráví čas ve svých rodinách. "Podle toho, v jaké fázi jsou ta jednání, tak se domnívám, že s rekonstrukcí bude možné začít již tyto prázdniny," uzavřel Michálek.

Rekonstrukce a zároveň velké investice vyžaduje i řada dalších státních nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví na příští rok vyčlenilo částku okolo jedné miliardy. Na investicích se ale musí podílet i samotné nemocnice, což je v řadě případů kámen úrazu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.