Moderní bydlení

Havlíček: Naše důchodová reforma byla fiasko, Nerudová si na tom dělala PR

Superhrubá mzda byla podle Havlíčka pouze švindl a je jedině dobře, že je zrušená. "My jsme pouze napravili to, co nemělo být. Když někdo řekne, že kvůli tomu chybí 100 miliard korun v rozpočtu, tak se na to dá dívat i z druhé strany, že díky tomuto švindlu bylo v rozpočtu v minulých letech 100 miliard korun navíc," nastínil místopředseda Sněmovny.

Oproti tomu nechápe, proč vláda zrušila elektronickou evidenci služeb (EET). "Nejde jen o těch 14 miliard, o které se připravila. Jde o symbol, vláda říká, že můžete jet lehce v šedém režimu. Důsledný výběr daní je důležitý, nikoliv jejich zvyšování," doplnil Havlíček.

[chooze:article;value:500396]

​Podle něj vláda také zaspává v čerpání fondů EU. "Přišla o 54 miliard korun, protože nestihla všechno vyčerpat. Je to škoda, ten schodek mohl být o desítky miliard nižší, kdyby důsledně čerpali. Těmito různými opatřeními bychom zvládli sevřít nůžky rozpočtu přibližně o 40 až 60 miliard korun," popsal.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) má přitom momentálně plán 70 miliard, spolustraníci jej kritizují jako nedostatečně ambiciózní. "Největší problém této vlády je to, že jich je pět. Pak můžete mít nějaký názor a ten druhý, aby se zviditelnil, o tom začne mluvit. Každý může mít jiný názor, ale od toho je tam premiér, aby si v tom udělal pořádek a postavil se za svého ministra financí," míní Havlíček s tím, že podle něj si tak dělají jednotlivé strany koalice SPOLU PR.

[chooze:article;value:482281]

​V roce 2020 Jana Maláčová (ČSSD) spolu s předsedkyní tehdejší komise pro důchody Danuší Nerudovou, letošní neúspěšnou uchazečkou o prezidentské křeslo, pracovaly na důchodové reformě. "To bylo zoufalé. Teď se můžeme dočkat něčeho podobného. Nemůžeme se k tomu stavět tak, že to bylo dobré, bylo to špatné. Nebyla to žádná důchodová reforma, nebyla na ní žádná shoda, byla to jakási změť údajů," zavzpomínal Havlíček na snahu o důchodovou reformu tehdejší vlády ANO s ČSSD, v rámci níž se letos zvýšil důchod za vychované děti.

Na reformě důchodového systému pracuje i současná vláda. "Paní Nerudová si na tom tenkrát dělala trochu PR. Paní Maláčová snahu měla, ale dopadlo to fiaskem a my jsme se pod to nemohli podepsat. Nezvládli jsme připravit důchodovou reformu, je to náročná věc. Proto, když vidím, jak lehkovážně se k tomu vláda staví... jediné, co udělala, tak bylo nesmyslné zrušení valorizace," uzavřel Havlíček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.