Herec Paul Reubens (70), představitel Pee-wee Hermana, podlehl rakovině

[chooze:gallery;value:32629]

​​"Včera večer jsme se rozloučili s Paulem Reubensem, kultovním americkým hercem, komikem, scenáristou a producentem, jehož milovaná postava Pee-wee Herman potěšila generace dětí i dospělých svou pozitivitou, rozmarností a vírou v důležitost laskavosti," cituje server NBC News z prohlášení zveřejněném na facebooku.

"Paul statečně bojoval s rakovinou po celá léta se svou charakteristickou houževnatostí a vtipem. Byl to nadaný a plodný talent, navždy zůstane v komediálním panteonu a v našich srdcích jako cenný přítel a muž pozoruhodného charakteru a velkorysosti ducha."

[chooze:article;value:515849]

Oznámení o jeho úmrtí obsahovalo hercovo osobní prohlášení, v němž vysvětloval, proč svůj zdravotní stav před veřejností tajil. "Přijměte prosím mou omluvu za to, že jsem nezveřejnil, čemu jsem posledních šest let čelil," napsal. "Od svých přátel, fanoušků a příznivců jsem vždy cítil obrovskou lásku a úctu. Měl jsem vás všechny moc rád a rád jsem pro vás tvořil umění."

Reubense proslavila postava sarkastického, ale dobromyslného dítěte Pee-weeho Hermana, jejíž červený motýlek a posměšné hlášky byly na přelomu 80. a 90. let doslova všudypřítomné. Pee-wee byl hvězdou divadelní hry v Los Angeles, kterou Reubens produkoval a která si získala tolik příznivců, že HBO v roce 1981 natočila a odvysílala její představení.

https://twitter.com/NBCNews/status/1686061446998769664

To nakonec vedlo k Reubensově velkému úspěchu – filmu Pee-weeho velké dobrodružství z roku 1985, který režíroval slavný režisér Tim Burton. Snímek se stal kultovním, i když byl jen skromným kasovním trhákem. Úspěch tohoto filmu vedl k tomu, že Reubens získal místo v sobotním ranním pořadu CBS Pee-wee's Playhouse. Tento hraný pořad byl hitem u dětí i dospělých a běžel v letech 1986 až 1991.

Reubensovu kariéru však poznamenaly aféry týkající se obnažování v kině pro dospělé v Sarasotě na Floridě a držení fotografií nezletilých při sexuálním obcování, za které dostal tříletou podmínku.

K jeho filmovým počinům patří role Tučňákova otce v Burtonově pokračování trháku Batman se vrací z roku 1992. V témže roce se plně zbavil své postavy Pee-weeho a zahrál si chraplavého krvežíznivce ve filmu Buffy, přemožitelka upírů. V roce 2001 získal Reubens uznání kritiky za roli kadeřníka obchodujícího s drogami ve filmu Kokain, kde si zahrál po boku Penélope Cruzové a Johnnyho Deppa.

V televizi se objevil v seriálech Studio 30 Rock, Černá listina a Gotham.

Zemřel herec Angus Cloud, známý ze seriálu Euforie (08/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.