Herečka Angelina Jolie odstupuje z funkce vyslankyně OSN pro uprchlíky

V rámci UNHCR uskutečnila sedmačtyřicetiletá filmová megastar více než 60 misí v terénu a v posledních dvou desetiletích upozorňovala na nelehký osud milionů lidí, kteří byli vyhnáni ze svých domovů.

"Po dvaceti letech práce v systému OSN cítím, že nastal čas pracovat jinak, zapojit se přímo do práce s uprchlíky a místními organizacemi a podpořit jejich prosazování řešení," uvedla Jolie v prohlášení a dodala, že v následujících letech bude i nadále dělat vše, co je v jejích silách, aby podpořila uprchlíky a další vysídlené osoby.

[chooze:article;value:461282]

UNHCR ji označil za jednu z nejvlivnějších zastánkyň práv uprchlíků. Americká oscarová hvězda spolupracuje s UNHCR od roku 2001 a v roce 2012 se stala zvláštní vyslankyní. V této rozšířené roli budovala povědomí a podporu pro uprchlíky a vyzývala k naléhavým řešením pro lidi, nucené k útěku z vlasti, uvedl UNHCR.

https://twitter.com/AFP/status/1603874610243592228?cxt=HHwWyICz_brdjcIsAAAA

Jolie "neúnavně pracovala na tom, aby podala svědectví o příbězích utrpení, ale i naděje a odolnosti", uvedla agentura se sídlem v Ženevě. "Jsme vděční za desítky let její služby, za její nasazení a za to, že dokázala změnit situaci uprchlíků a lidí nucených k útěku," citovala AFP šéfa UNHCR Filippa Grandiho.

"Po dlouhém a úspěšném působení v UNHCR oceňuji její přání změnit své angažmá a její rozhodnutí podporuji," dodal Grandi. "Vím, že otázka uprchlíků jí zůstane blízká, a jsem si jist, že stejné nadšení a pozornost přenese i do širšího humanitárního portfolia."

Ukrajinci jsou překvapení. Herečka Angelina Jolie přijela do Lvova (4/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.