Heřmánkův život skončil na střelnici. Poukaz stojí pár stovek, smí tam i děti

Česko o víkendu zasáhla zpráva o tragické smrti herce Karla Heřmánka. V 76 letech se měl v sobotu sám zastřelit na střelnici u Višňové na Příbramsku, kam údajně zamířil na zážitkovou střelbu.

Jednat se mělo o střelnici Placy a zážitek si měl herec koupit u zprostředkující agentury. Během lekce s instruktorem se ale měl podle informací TV Nova dlouze zadívat do telefonu a pak obrátit zbraň proti sobě.

[chooze:article;value:570980]

Podobný zážitek si přitom může na internetových portálech koupit i kdokoliv jiný. A potřeba k tomu není mnoho peněz ani zbrojní průkaz. Na portálech, jako je Slevomat, SkvěléČesko.cz nebo Adrop.cz, si balíček střelby na střelnici může člověk koupit už za cenu okolo 600 korun. Střelnice zájemci najdou po celé republice.

"Zažijte maximální vzrušení, ale i maximální zklidnění na střelnici. Vyskládají tu před vás až 30 zbraní a k nim odpovídající nálož nábojů, proškolí vás a pak už můžete zamířit, napnout koncentraci a vystřelit na terč," popisuje jeden z portálů.

Zbrojní průkaz netřeba

Aby člověk mohl stisknout spoušť a vystřelit, nepotřebuje zbrojní průkaz ani jiné osvědčení. Dohlížet by na vás měl instruktor a kurzy jsou dostupné i pro děti od desíti let.

Na střelnici můžete zamířit i v doprovodu jiného člověka, který průkaz má, třeba příbuzného nebo známého. "Já, jako člověk, který zbrojní průkaz nemá, jsem ukázala jen občanku a podepsala se," popsala takový zážitek čtenářka TN.cz.

[chooze:article;value:571020]

"Zbraně i náboje jsme měli svoje, instruktora jsme kvůli zkušenostem mého doprovodu nepotřebovali. Nic víc nebylo potřeba," pokračovala. "Nedělalo mi to ale moc dobře, a i když jsme dodržovali všechna bezpečnostní pravidla, necítila jsem se příliš bezpečně. Na střelnici bylo současně více lidí a nikdy nevíte, co se jim zrovna honí hlavou," dodala.

Kromě odpovídajícího doprovodu už toho střelec mnoho splnit nemusí. "Je potřeba seznámit se s provozním řádem, kde najdete zásady bezpečného používání zbraní na střelnici. To ještě stvrdíte podpisem," popisuje další portál.

"Zbytek odpovídá zásadám zdravého rozumu, ale neškodí si to přece jen připomenout. Na střelnici můžete jen v případě, že jste nepožili alkohol ani jiné návykové látky, a musíte dodržovat pokyny instruktora. Je potřeba se zbraní zacházet bezpečně, takže zjišťovat, jestli máte nabito, rozhodně nezkoušejte pohledem do hlavně," dodává.

[chooze:article;value:565533]

Střelnice slibuje bezpečnost, Heřmánka ale zastavit nedokázala

Právě i na střelnici Placy mohou zamířit i amatéři se zážitkovými poukazy. Najdou tam osm střelišť s různou délkou pro různé typy zbraní. To nejdelší měří 500 metrů a je určené pro kulovnice s optikou.

"Naší prioritou je bezpečnost. Po návštěvnících vyžadujeme dodržování pravidel bezpečné manipulace. Při prohřešku proti bezpečnosti je návštěva okamžitě ukončena," uvádí střelnice na webu. Na zabránění sobotní tragédii to ale nestačilo.

[chooze:article;value:567819]

​​"Střelecký instruktor se mu v hrozivém činu snažil zabránit, sám přitom riskoval svůj život, protože herec zbraní mířil na svůj spánek, takže mohl trefit někoho ve svém okolí," popsal reportérovi TV Nova okolnosti tragické události svědek.

"Bezpečnost absolutně byla dodržena. Instruktoři byli profesionální a nedošlo k žádnému pochybení. Ani ze strany instruktora, ani střelnice," popsala pro Blesk majitelka střelnice Bohdana Lukešová.

Byl kus našeho života, vzpomíná Václav Vydra na Karla Heřmánka (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.